Saitko suloisen tyttären? Hanki ase

ruusut

Miehiä onnitellaan Portugalissa sievästä tyttärestä niin, että heitä kehotetaan hankkimaan ase. Sillä on määrä puolustaa tytärtä potentiaalisilta poikaystäviltä. Kyseessä on tietenkin vitsi, useimmiten mieheltä toiselle miehelle suunnattu, silloin kuin tyttäret ovat vauvoja tai pieniä lapsia.

Ajatus raivoisista isistä suojelemassa tyttäriään potentiaalisilta poikaystäviltä on tuttu Portugalin ulkopuolellakin. Sitä saatetaan pitää söpönä, mutta kyseessä on lähinnä malliesimerkki arkipäivän seksismistä.

Millaisia viestejä siinä sitten on mukana? No, tytöt eivät tietenkään itse osaa arvioida sitä, kenen kanssa haluavat aikaansa viettää. Tyttäret myös näyttäytyvät isiensä omaisuutena, jonka pojat haluavat pahat mielessään viedä. Pojat ovat aktiivisia toimijoita, tytöt passiivisia olentoja.

Taustalla häilyy myös ajatus perheen kunnian yhteydestä siveästi käyttäytyviin tyttäriin. Portugalin laissa oli vuoteen 1975 asti käytössä kunniarikoksen käsite. Jos isä tappoi alle 21-vuotiaan perheen häpäisseen tyttärensä, rangaistuksena oli vain kuuden kuukauden häätö kotiläänistä.

Ajatusmalli ei ole reilu poikiakaan kohtaan. Sen mukaan pojat vain heittelehtivät tahdottomina halujensa vietävinä, joten ainoa lääke on pitää heidät loitolla tytöistä. Ja aseeseen tarttuminen tyttären suojelemiseksi pojilta on väkivaltainen, myrkyllisen maskuliininen mielikuva. Pojan ja miehen rooli on kovin kapea: himokkaasta teinistä väkivalloin tytärtään puolustavaksi mieheksi.

Tiedän kyllä, että monet asialla vitsailevat tyypit tekevät sen pahaa tahtomatta, eivätkä jaa yllä listattuja arvoja. Mutta ongelma ei ole itse vitsi, vaan se, minkälaisista naisten asemaan ja mieheyteen liittyvistä käsityksistä se kumpuaa, ja minkälaisia käsityksiä se ylläpitää sekä normalisoi. Kuten muunkin arkipäivän seksismin kohdalla.

***

Blogilla on uusi sivu Facebookissa: fb.com/aamuyonlapset. Bloggaukset voi myös tilata sähköpostiin sivun vasemmasta alalaidasta/sivun yläosassa näkyvän valikon avaamalla. Jaan postaukset yleensä Twitterissä, ja Instassakin voi seurata.

 

 

Yksi ajatus artikkelista “Saitko suloisen tyttären? Hanki ase”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s