Bazofo – vastuullisia vaatteita Cova da Mourasta

Bazofo. Malli: Joh.
Bazofo. Malli: Joh.

Cova da Mourassa on nyt vastuullinen ja kestävä Bazofo-niminen vaatemerkki. Mietittiin vaatemerkin merkitystä sen perustajan Vítor Sanchesin kanssa. (Läpinäkyvyyden nimissä mainittakoon, että juttu on kirjoitettu ja mietitty meidän yhteisen kodin ruokapöydän ääressä.)

”Ensisijaisesti Bazofossa kyse on yhteisön vahvistamisesta, identiteetistä ja kulttuurista. Bazofo myös työllistää covadamouralaisia”, Sanches sanoo. Cova da Moura on Portugalin entisisistä siirtomaista, etenkin Kap Verden saaristosta, tulleiden siirtolaisten rakentama 6000 asukkaan naapurusto Lissabonin lähistöllä.

Merkin nimi on Kap Verden kreolia ja tarkoittaa tyyppiä, jolla on asennetta ja hyvä tyyli. ”Sana on positiivinen, ja bazofoksi kehuminen saa tuntemaan olon hyväksi.”

Tyyliin satsaamisella on Cova da Mourassa pitkät perinteet. Ennen vanhaan tyylikkäästi pukeuduttiin sunnuntaisin kirkkoa varten. ”Naiset laittoivat tukan, miehille sunnuntai oli ainoa päivä, jolloin pidettiin mustia kenkiä. Naisilla oli polviin ulottuva hame ja hieno paita, miehet pukeutuivat klassiseen tyyliin. Tyttöjen hiukset letitettiin usein jo lauantai-iltapäivänä.”

Nuoret ovat perineet tyylikkyyden perinteen, vaikka sitä ilmaistaankin erilaisella tavalla. Bazofo on kunnianosoitus tätä perinnettä, covadamouralaista identiteettiä ja naapuruston historiaa kohtaan. Se kuuluu myös tuotteiden nimissä: ne on nimetty kreoliksi ja viittaavat erilaisiin Cova da Mouran kulttuurin piirteisiin.

Cabelo viimeisteli ensimmäiset Bazofo-paidat.
Cabelo viimeisteli ensimmäiset Bazofo-paidat.

Bazofo on yhteisön työn tulosta

Toistaiseksi merkin valikoimiin kuuluu t-paitoja. Malleista kaksi, Jon Roque ja Zito, on ommeltu luomupuuvillasta Cova da Mourassa. Paidat ompelee Sanchesin täti Alice ateljeessaan. Dona Sabú, joka ompelee laukkuja afrikkalaisista kankaista, on auttanut esimerkiksi merkkien kiinnittämisessä. Samoin Sanchesin äiti, Dona Maria. Mukana on ollut myös Cabelo-niminen räätäli, jonka puoleen kaikki Cova da Mourassa kääntyvät, jos on tarvetta farkkujen tuunaamiselle.

Printtipaidat ovat suomalaisen, kierrätysmateriaaleista paitoja valmistavan Pure Wasten työtä. Ne painetaan Lissabonin lähistöllä Odivelasissa Paulon muutaman hengen Seritime-yrityksessä.

Paikan päältä löytyi malliksi Joh, ja valokuvat ottaa jatkossa Cova da Mourassa kasvanut ja täällä asuva Roque G. Muusikko ja audiovisuaalisen alan opiskelija, Samba KF, on myös mukana promoamassa merkkiä. Samban musiikkia voi käydä kuuntelemassa Youtubessa.

Tarkoituksena ei ole hyödyntää heidän taitojaan vain Bazofon eduksi, vaan Sanches toivoo, että näkyvyys toisi heille muitakin mahdollisuuksia. ”He ovat nuoria lahjakkuuksia. Kun yksi meistä pääsee eteenpäin, me kaikki päästään eteenpäin.” Hän oli kertomassa merkistä hiljattain kahdella portugalilaisella tv-kanavalla Samban ja Roque G:n kanssa.

Äidin ja tädin lisäksi mukana on pari Sanchesin perheen suomalaistakin. Itse autan missä osaan, ja graafikko, Hapate Designin Ea Söderberg auttoi homman käynnistämisessä monella tavalla, esimerkiksi suunnittelemalla ensimmäisten printtipaitojen logot ja visuaalista puolta muutenkin, etsimällä parhaan luomukankaan toimittajan ja tutustuttamalla Sanchesin Pure Wasteen.

Jon Roque ja Zito ovat unisex-malleja. Kuvassa Vítor Sanches siskonsa Fatinhan kanssa.
Jon Roque ja Zito ovat unisex-malleja. Kuvassa Vítor Sanches siskonsa Fatinhan kanssa.

Vastuullinen muoti ei ole kaikkien ulottuvilla

Ajatusmalli, jossa ostetaan vähemmän halpatuotantoa ja panostetaan eettiseen ja laadukkaaseen tuotantoon, on kiva. Mutta entä jos on varaa ostaa halpojakin vaatteita vain harvoin?

Kaikkien rahojen käyttäminen yhteen vaatekappaleeseen ei ole käytännöllistä, jos samalla summalla saa muualta housut, paidan ja kengät. ”Jos haluaa töitä, täytyy pukeutua yhteiskunnan odotusten mukaan. Täällä vaatteita lainaillaan, niitä ostetaan toreilta ja niitä voi myös ostaa tänne tulevilta katukauppiailta. Työnantajaa kiinnostaa se, onko vaatteet siistit, eikä se, onko ne valmistettu eettisesti.”

Laajempaa vaateteollisuuden (ja maailman) muutosta odotellessa Bazofo tuo keskustelun kuluttamisesta ja vaateteollisuuden ongelmista paikkoihin, joihin vastuullisen muodin tuottajat eivät ole juuri huomiota kiinnittäneet. Hinnat pyritään pitämään kohtuullisina; kalleimmat, käsin luomupuuvillasta paikan päällä ommellut mallit maksavat 29 euroa. Naapuruston asukkaat saavat myös alennuksen.

”Monet ovat olleet kiinnostuneita siitä, miten paljon kierrätyskangasta käyttämällä säästyy vettä. Samoin siitä, miten puuvillan viljelyn sijaan peltoja voitaisiin käyttää ruuan tuottamiseen.”

buraca

Cova da Mourassa tarvitaan töitä

Innostusta on herättänyt myös se, että Bazofo on konkreettinen tapa työllistää covadamouralaisia. Cova da Mouralla on huono maine, ja täällä asuvien on vaikea löytää töitä, etenkin kun niitä on Portugalissa nyt muutenkin vähän tarjolla. Tarjolla on lähinnä pimeitä töitä, jotka asettavat työntekijät haavoittuvaan asemaan. Maksamatta jääneitä palkkoja on vaikea periä, eikä eläkettä kerry.

Tulevaisuudessa Sanches toivoo Bazofon voivan työllistää paljon paikallisia: ”Täällä on paljon osaavia ihmisiä, joilla ei ole tilaisuuksia käyttää taitojaan.”

Bazofo on myös vaihtoehto Cova da Mouraan kohdistetuille projekteille, joissa pääosassa ovat hankkeiden muualta tulevat vetäjät. Niissä paikallisten rooli on usein olla avun kohde, kuvaus- tai haastattelumateriaalia. Bazofo tarjoaa positiivisemman ja pitkäjänteisemmän tavan vahvistaa marginalisoitua yhteisöä.

Nettisivut ja -kauppa ovat osoitteessa www.bazofo.com. Tilauksia toimitetaan maailman kaikkiin kolkkiin. Bazofoa voi seurata FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä.

somada

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s