Ajan kysymys

Luin joku aika sitten pitkän artikkelin, jossa kerrottiin Alcindo Monteiron elämäntarina. Muistan, miten mietin voisiko Suomessa tapahtua samanlaista. Ajatus ei tuntunut mahdottomalta.

Kap Verdellä syntynyt 27-vuotias Monteiro oli ollut palaamassa kotiin Lissabonin baarikortteli Bairro Altosta, kun hän joutui uusnatsien hyökkäyksen kohteeksi. Samana yönä uusnatsit olivat pahoinpidelleet muitakin mustia: sairaalaan oltiin tuotu ennen Monteiroa 10 muuta väkivallan uhria.

Monteiro oli löytynyt kadulta tajuttomana, ja hän kuoli vammoihinsa. Tekijöitä oli yhdeksän, kahdella heistä oli yhteyksiä Portugalin asevoimiin. Heistä toinen, Mário Machado, johti muutaman vuoden tuomion kärsittyään kahta portugalilaista äärioikeistojärjestöä.

Monteiro murhattiin vuonna 1995. Vuonna 1989 oli kuollut José Carvalho, joka oli sosialistivallankumouksellisen puolueen johtajia. Välikohtaus alkoi, kun skinejä ei päästetty puolueen tiloissa järjestettyyn konserttiin. 18-vuotias skini puukotti Carvalhoa.

Monet Suomessakin saattavat muistaa Stephen Lawrencen tapauksen. 18-vuotias opiskelija kuoli puukotuksesta saamiinsa vammoihin Lontoossa vuonna 1993. Hyökkäyksellä oli rasistinen motiivi ja se herätti mittavan keskustelun poliisin toimista ja institutionaalisesta rasismista. Tapahtumaa selviteltiin aivan viime vuosiin asti.

Tapaukset eivät rajoitu 80- ja 90-luvuille. Vuonna 2013 Ateenassa puukotettiin kuoliaaksi aktivisti ja räppäri Pavlos Fyssas. Puukottaja oli äärioikeistolaisen Kultainen aamunkoitto -puolueen jäsen.

Muutama kuukausi sitten 36-vuotias nigerialainen Emmanuel Chidi Namdi tapettiin Fermossa Italiassa. Turvapaikanhakija oli puuttunut äärioikeistolaisten hänen vaimoonsa kohdistamaan rasistiseen nimittelyyn. Hänet pahoinpideltiin katukyltin tolpalla, hän kuoli seuraavana päivänä sairaalassa. Yksikään ohikulkija ei puuttunut tapahtumiin.

Yllä luetellut henkilöt eivät ole Euroopan uusnatsien ainoita uhreja, ja nyt niiden joukossa on nimi Suomesta. Jimi Karttusen kuolema on jatkumoa Suomen viime vuosien tapahtumille. Se asettuu myös jatkoksi äärioikeiston toiminnan seurauksille Euroopassa. Se ei ole satunnainen väkivallanteko, ja jos siihen sellaisena suhtaudutaan, se on tapahtuneen vähättelyä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s