Ei sijaa seksismille

Havahduin viikonloppuna yksinkertaiseen asiaan, joka pelasti päivän. Asiaa voi kutsua vaikka naisten väliseksi solidaarisuudeksi. Tai siskoudeksi.

Lauantaina tapahtui muun muassa seuraavaa: Kävin kaupassa 40 asteen helteessä, ja kun raahasin kahta kauppakassia ja selässä oli painava reppu, vastaan tullut mies teki ällöttävän kommentin. Vastasin niin painokkaasti, että mies meni hämilleen, mutta silti tilanteesta jäi inhottava ja raivostunut olo.

Myöhemmin näin kahta ystävää, ja asiasta tuli puhe. Kaikilla meillä on näitä kokemuksia, eikä kenellekään tule mieleen epäillä niiden todenmukaisuutta tai ehdottaa, että tilannetta olisi tulkittu jotenkin väärin. Vaikka sitä tietysti soisi, että näitä kokemuksia ei olisi, niiden jakaminen ja erilaisten reaktiotapojen puntaroiminen on huojentavaa.

Illallisen jälkeen yksi ystävistä lähti kotiin, minä ja toinen ystävä kaverin luokse juhliin. Jossain vaiheessa ystävä vitsaillen kysyi, miksi kukaan ei hae minua tanssimaan, vaan kaikki tanssivat vain hänen kanssaan. Siksi, että he kunnioittavat minun puolisoani, joka oli matkoilla, ja sitä että olen varattu, hänelle vastattiin. Ystäväni taas oletettiin sinkuksi häneltä mitään kysymättä. Hänelle vielä kerrottiin, että muut paikalla olevat miehet olivat kysyneet, ketkä paikalla olevista naisista olivat ”vapaita”.

Tanssi loppui, ja keskustelua käytiin hyvä tovi. Meille sanottiin monta kertaa, että olimme liian herkkiä, ja että juhlat menevät pilalle, jos halutaan puuttua jokaiseen lauseeseen. Argumenttia siitä, miten miehet eivät olisi hermostuneet, jos heistä olisi puhuttu samaan tapaan, käytettiin myös. Siinä vaiheessa kun määriteltiin käytös seksismiksi, myös muut paikalla olleet naiset alkoivat naureskella. Seksismi ei siis juhlien tunnelmaa latista, vaan siitä huomauttaminen. Aiemmin samassa porukassa oli myös käyty tiukkaa keskustelua muita asioista.

Sinänsä tapahtuma ei ollut ainutlaatuinen, ja ilta jatkui sovussa, vaikka varsinaiseen yhteisymmärrykseen ei päästykään. Myöhemmin havahduin siihen, että illasta ei jäänyt turhautunut olo. Se johtui siitä, että en joutunut nimeämään ja määrittelemään tapahtunutta yksin ainoana naisena, kuten kotikulmilla usein käy. Päällimmäiseksi päivästä jäi mieleen solidaarisuus eikä seksismi.

Päivä myös muistutti, miten vahingollisia ”nainen on naiselle susi” -tyyppiset ajatusmallit ovat. Ne heijastavat sisäistettyä naisvihaa, ylläpitävät stereotypioita ja helpottavat naisiin kohdistuvaa sortoa. Solidaarisuus taas toimii vastalääkkeenä näille asenteille. Toisin sanoen: tuetaan siskoja eikä anneta tilaa seksismille.

5 vastausta artikkeliin “Ei sijaa seksismille”

 1. Sisäistetty naisviha on yllättävän yleistä maailmalla. ”Kuka tarvitsee vihollisia, kun on naisia”, voisi vääntää vanhasta sanonnasta. En ole ikinä käsittänyt, mitä naiset toisten naisten panettelusta ja naureskelusta hakevat, miesten hyväksyntääkö? Puutuin kerran nuorten tyttöjen riitaan, jossa toinen haukkui toista huoraksi ja lutkaksi, sanoin että he käyttivät miesten omimia haukkumasanoja. Se pysäytti riidan. Seksismiin olisi helpompi reagoida, jos naiset olisivat solidaarisempia! Ällistyin myös kun jaoin yhdessä naisvaltaisessa nettiryhmässä nuoren naisen kertomuksen seksuaalisesta häirinnästä, ja jotkut vanhemmat naiset valittivat: voi, huudeltaisiinpa minullekin vielä! Kyse oli siis todella pelottavasta ja aggressiivisesta huutelusta, uhkailusta ja kopeloinnista julkisella paikalla, joka ei jäänyt siihen kertaan. Miksi sellaista pitäisi sietää? Yhtä vastenmielisenä kokevat nuoret heteromiehet varmaankin, jos heitä nimitellään ja uhkaillaan esim. homomiesten taholta.

  Sitä, miksi parisuhteessa olevaa naista ei voisi hakea tanssimaan, en kyllä ymmärrä ; )

  Tykkää

 2. Minä myös muistan naisilta (aikuisena) lähinnä solidaarisuutta. Entisessä työssäkin tuli todettua, että halusimme suosia naisia, sillä heidän kanssa oli helpompi työskennellä, kuin miesten. Mutta se arkiseksismi kaduilla ja baareissa, se ei lopu vaikka olisimme kuinka solidaarisia, ennenkuin miehet (ja naiset!) uskovat sen olemassaoloon ja huomaavat käytösmallinsa. Hyvä, että jaksoitte keskustella!

  Tykkää

 3. ”Entisessä työssäkin tuli todettua, että halusimme suosia naisia, sillä heidän kanssa oli helpompi työskennellä, kuin miesten.”

  Mitä ihmettä minä juuri luin? Seksismiä kommentoivassa kirjoituksessa?

  Tykkää

 4. Ei sijaa seksismille

  Havahduin viikonloppuna yksinkertaiseen asiaan, joka pelasti päivän. Asiaa voi kutsua vaikka henkilöiden väliseksi solidaarisuudeksi. Tai ihmisyydeksi.

  Lauantaina tapahtui muun muassa seuraavaa: Kävin kaupassa 40 asteen helteessä, ja kun raahasin kahta kauppakassia ja selässä oli painava reppu, vastaan tullut henkilö teki ällöttävän kommentin. Vastasin niin painokkaasti, että henkilö meni hämilleen, mutta silti tilanteesta jäi inhottava ja raivostunut olo.

  Myöhemmin näin kahta ystävää, ja asiasta tuli puhe. Kaikilla meillä on näitä kokemuksia, eikä kenellekään tule mieleen epäillä niiden todenmukaisuutta tai ehdottaa, että tilannetta olisi tulkittu jotenkin väärin. Vaikka sitä tietysti soisi, että näitä kokemuksia ei olisi, niiden jakaminen ja erilaisten reaktiotapojen puntaroiminen on huojentavaa.

  Illallisen jälkeen yksi ystävistä lähti kotiin, minä ja toinen ystävä kaverin luokse juhliin. Jossain vaiheessa ystävä vitsaillen kysyi, miksi kukaan ei hae minua tanssimaan, vaan kaikki tanssivat vain hänen kanssaan. Siksi, että he kunnioittavat minun puolisoani, joka oli matkoilla, ja sitä että olen varattu, hänelle vastattiin. Ystäväni taas oletettiin sinkuksi häneltä mitään kysymättä. Hänelle vielä kerrottiin, että muut paikalla olevat henkilöt olivat kysyneet, ketkä paikalla olevista henkilöt olivat ”vapaita”.

  Tanssi loppui, ja keskustelua käytiin hyvä tovi. Meille sanottiin monta kertaa, että olimme liian herkkiä, ja että juhlat menevät pilalle, jos halutaan puuttua jokaiseen lauseeseen. Argumenttia siitä, miten henkilöt eivät olisi hermostuneet, jos heistä olisi puhuttu samaan tapaan, käytettiin myös. Siinä vaiheessa kun määriteltiin käytös seksismiksi, myös muut paikalla olleet henkilöt alkoivat naureskella. Seksismi ei siis juhlien tunnelmaa latista, vaan siitä huomauttaminen. Aiemmin samassa porukassa oli myös käyty tiukkaa keskustelua muita asioista.
  Sinänsä tapahtuma ei ollut ainutlaatuinen, ja ilta jatkui sovussa, vaikka varsinaiseen yhteisymmärrykseen ei päästykään. Myöhemmin havahduin siihen, että illasta ei jäänyt turhautunut olo. Se johtui siitä, että en joutunut nimeämään ja määrittelemään tapahtunutta yksin ainoana henkilönä, kuten kotikulmilla usein käy. Päällimmäiseksi päivästä jäi mieleen solidaarisuus eikä seksismi.

  Päivä myös muistutti, miten vahingollisia ”henkilö on henkilölle susi” -tyyppiset ajatusmallit ovat. Ne heijastavat sisäistettyä henkilövihaa, ylläpitävät stereotypioita ja helpottavat henkilöihin kohdistuvaa sortoa. Solidaarisuus taas toimii vastalääkkeenä näille asenteille. Toisin sanoen: tuetaan henkilöitä eikä anneta tilaa seksismille.

  Tykkää

  1. Jep, koska se on niin hemmetin vaarallista, että sorretut osoittavat solidaarisuutta toisilleen. Sortajan puhetta. Seksismi ei ole mikään sukupuolineutraali ilmiö.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s