Ei kesää ilman löytöeläintä

Etualalla uusi, vielä nimeton tulokas.
Etualalla uusi, vielä nimeton tulokas.

Olin muutaman viikon poissa kotoa, ja sillä välin pihapiiriin oli muuttanut pieni kissanpentu. Kun emoa ei näkynyt, kesää täällä viettävät Lontoon lapset alkoivat ruokkia sitä. Kun palasin kotiin, kissa istui kukkaruukussa ja alkoi naukua ruokaa heti kun näki tytöt.

Kissa oli ehtinyt majailla pihapiirissä useamman viikon, joten tehtiin lasten kanssa suunnitelma: otetaan kissa kiinni ennen kuin se kasvaa niin isoksi, että alkaa seikkailla omin päin. Puoliso on siivonnut kauppansa edestä useamman auton alle jääneen kissanpennun. Kissa ei osaisi ehkä hankkia ruokaakaan, kun sitä oli sille pienestä asti tuotu, eikä se ole kasvanut muiden kissojen kanssa.

Pyydystäminen oli helppoa, koska kissa oli jo tottunut lapsiin. Sisällä putsattiin sen silmät ja korvat, kissa ei laittanut hanttiin vaan kehräsi. Sitten se tarkkaili tilannetta sohvan alta, nukkui ja söi.

Tämä viimeisin on nyt viides eläin, joka meillä asuu. Kaksi vuotta sitten kesällä ilmaantui koiranpentu Piki, sitten löytyi auton alla piileskelevä nuori koira Sombra. Viime kesänä löytyi kissanpentu Mini, jonka häntä oli katki luuta myöten. Lahjaksi saatu Pupu-kani kuoli, mutta joku aika sen jälkeen meille sysättiin naapurinpojalle lahjaksi annettu kani.

Lemmikkimäärä alkaa olla sellainen, että se herättää ihmettelyä. Jo kahdesta koirasta huolehtiminen vie aika paljon aikaa, ja koko katraaseen on käytetty iso osa talouden tuloista. Ja etenkin pentuina kovasti kärsineet Mini ja Sombra ovat luonteeltaan aika haastavia. Mutta kunnallisissa koira- ja kissatarhoissa löytöeläimiä lopetetaan, ja löytöeläinjärjestöissä sadat eläimet odottavat adoptiota vuosikausia, monet viettävät niissä koko elämänsä. Ja tietysti kodiksi asettuneesta eläimestä on vaikea luopuakin.

Meillä ei olisi yhtäkään lemmikkiä, jos niitä ei olisi noin vain ilmaantunut. Koirien kohdalla suora syy on ihmisten välinpitämättömyys ja etenkin Sombran kohdalla julmuus. Katukissojen holtiton määrä on myös tulosta vastuuttomuudesta. Harva leikkauttaa lemmikkejään ja niin koirat kuin kissatkin ulkoilevat omin päin. Jos saisin päättää, koko lemmikkibisnes lopetettaisiin. Siitä kärsii eläinten lisäksi myös ympäristö.

Julmuus ja välinpitämättömyys lemmikkejä kohtaan ilmentävät sitä, miten vääristynyt suhde meillä on eläimiin. Ne nähdään resursseina ja niiden arvo mitataan siinä, mitä ne tuottavat ihmisille: rahaa, hupia, ravintoa tai statusta. Eläinten hyödyntäminen on hiottu äärimmilleen, ja sen muotoja ovat esimerkiksi delfinaariot, tehotuotanto, turkistuotanto, trofeemetsästys ja pentutehtailu.

Lemmikkibisnes ja ruokatuotanto hyödyntävät kuvastoa, jossa eläimet näyttävät onnellisilta ja söpöiltä. Eläinten hyvinvointiin vetoamiseen ja niiden inhimillistämiseen tuottojen kasvattamiseksi on totuttu. Samaan aikaan eläinten kärsimykseen reagointi ja siitä seuraava toiminta leimataan kuitenkin vielä usein naiiviudeksi tai kiihkoiluksi.

Viimeisin eläintulokas asettui taloksi niin notkeasti, että kai sekin tänne jää. Olin huolissani siitä, miten varautunut, hampaitaan ja kynsiään epäröimättä käyttävä Mini suhtautuisi siihen. Ensin se murisi, mutta nyt kissat jo leikkivät keskenään ja Mini vaikuttaa muutenkin pirteämmältä. Reteä kissanpentu ei myöskään pelkää koiria eikä kania. Eikä Minin kanssa kasvanut kani sitä.

4 vastausta artikkeliin “Ei kesää ilman löytöeläintä”

  1. Vuodatin tätä samaa tuskaa Espanjan puolelta omaan blogiini vastikään. Eläinten kohtelu on jotain ihan järkyttävää Etelä-Euroopassa (puhun nyt karrikoidusti vain lemmikeistä, koska tuotantoeläimillä lienee yhtä kurjaa kaikkialla). Jos asuttaisiin pysyvästi etelässä tällä hetkellä niin koti varmaan vilisisi eläimiä. Siis muitakin kuin ötököitä.

    Tykkää

    1. Hurjalta kuulostaa meno Espanjassa. Täällä kiellettiin eläinten kaltoinkohtelu hiljattain lailla ja ilmoituksia on ilmeisesti tehty aika paljon. Asenteiden muuttumiseen taitaa kuitenkin mennä vielä aika kauan…

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s