Säädyttömän tytön havaintoja

lolo
Lolo Arziki oikealla.

”Minun täytyy taistella, muuten annan vaientaa olemassaoloni”, sanoi Lolo Arziki leffakerhossa. Siellä katsottiin Arzikin ohjaama ja esittämä videoperformanssi Relatos de uma rapariga nada pudica, joka kääntyy suurin piirtein säädyttömän tytön havainnoiksi. Intiimi teos ottaa kantaa homofobiaan sekä ahtaisiin sukupuolirooleihin ja kuvaa mustan naisen kokemusta siitä, millaista on kasvaa konservatiivisessa yhteiskunnassa.

Intiimi oli myös keskustelu, kyyneliltäkään ei säästytty. Lyhytelokuva ja sitä seurannut keskustelu käsittelivät tyttölapsiin kohdistuvia paineita sekä odotuksia ja sitä, mitä seuraa normista poikkeamisesta. Videolla kuullaan miten päähenkilö ei löytänyt lapsena paikkaa kotileikeissä ja seurasi niitä yksinään syrjästä. Tiukkojen normien myötä myös suhde omaan kehoon muodostuu vaikeaksi ja seksuaalisuus leimataan likaiseksi.

Arziki muutti Kap Verdeltä, Portugalin entisestä siirtomaasta, Lissaboniin 13-vuotiaana. Silloin seksuaaliseen suuntautumiseen ja homofobiaan liittyvät kysymykset jäivät taka-alalle: rasismista tuli ensisijainen taistelu.

Video syntyi sen jälkeen, kun Arziki palasi Kap Verdelle 10 vuoden kuluttua uudelleen. Hän kertoi, miten se tuntui paluulta menneisyyteen. Pride-kulkueeseen osallistui kourallinen ihmisiä, joita heiteltiin kivillä ja joita poliisi ei suojellut. Video kommentoi homofobiaa Kap Verden näkökulmasta. Pride kyllä järjestetään, mutta arki on seksististä, naisten ahdistelu yleistä ja homofobia voimakasta. Mutta performanssin tulkitseminen ainoastaan kommenttina Kap Verden tilanteeseen on liian yksioikoista.

13568815_968104989954788_162531067625662696_o
Kuva Relatos de uma rapariga nada pudica -performanssista. Lähde: teoksen Facebook-sivut.

Keskustelu siirtyi nopeasti siirtomaavallan, korostetun maskuliinisuuden ja homofobian yhteyteen. Puheenvuoroissa painotettiin sitä, miten se mikä näyttäytyy traditiona, on seurausta kolonialismista. Traditio on myös tapa oikeuttaa vallankäyttöä ja sortoa, kommentoitiin. ”Ei siis auta sanoa, että ei olla enää homofoobikoita, vaan sen sijaan täytyy etsiä ongelman juuret ja siten etsiä tapoja taistella, jotta ongelmasta päästäisiin”, Arziki kommentoi.

Samoin ajatuksia siitä, miten homoseksuaalisuus olisi länsimainen ilmiö ja valkoisten juttu, purettiin. Siirtomaavallan ja kirkon myötä länsimaiset ajatukset sukupuolesta ja seksuaalisuudesta sekä niihin liittyvä homofobia levisivät laajasti.

Elokuvan näyttäminen kapverdeläisnaapurusto Cova da Mourassa oli symbolisestikin tärkeää. Ja siksi keskustelustakin varmaan tuli niin tunnepitoista. ”Minulle kyse on selviytymisestä ja vastarinnasta, sillä asun tässä yhteisössä ja se edustaa minua. Haluan taistella sen eteen, että me kaikki voisimme elää pelkäämättä”, ohjaaja kommentoi jälkikäteen. Ilta päättyi halauksiin, onnitteluihin ja tuen ilmauksiin.

Videoperformanssin Facebook-sivut ovat täällä. Ne ovat portugaliksi, mutta elokuvaopintonsa juuri päättänyttä ohjaajaa voi tietenkin kannustaa, vaikkei päivityksiä ymmärtäisikään… Performanssi on määrä kääntää pian englanniksi, jotta sitä voi näyttää portugalinkielisen maailman ulkopuolellakin.

Relatos de uma rapariga nada pudica

“A minha luta é de sobrevivência, se não lutar estou a permitir o silenciamento da minha existência”, Lolo Arziki disse no Cineclube da Tabacaria Tropical. Vimos o vídeo performance realizado por ela, Relatos de uma rapariga nada pudica. É um trabalho íntimo e pessoal que fala de homofobia e papeis de gênero rígidos, e descreve a experiência de uma mulher negra numa sociedade conservadora. O filme tem uma página na Facebook, onde dá para conhecer melhor o trabalho! Em breve sairá também em inglês.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s