Portugali, jalkapallo ja löytöretket

Edellisessä futisbloggauksessa kerroin, miten täällä on huviteltu rasististen jalkapallofanien kustannuksella. Kun eilisen pelin ratkaisi Guinea-Bissaussa syntynyt Éder, hupi jatkui. Materiaalia portugalilaisen kansallishengen ilmentymistä kiinnostuneille on myös tarjolla runsaasti. Seuraa siis pelin jälkipuintia tästä näkökulmasta.

Räppäri LBC vitsaili saaneensa puhelun Pariisista, jossa Éder kertoi hänelle omistavansa maalinsa kaikille rasisteille, nationalisti-xenofoobikoille, kansalaisuuden osalta Portugalissa syntyneiltä siirtolaisten lapsilta kieltävän lain säätäjille, nationalistipuolue PNR:lle, Marine Le Penille ja vielä kaikille Lissabonin lähiöiden mustia ja romaneja jahtaaville rasistisille poliiseille, unohtamatta rasismia levittävää, sensaationnälkäistä Correio da Manhã -sanomalehteä.

Facebookissa mietittiin myös, miten Éderin ansiosta kaikki kansalaisuutta vaille jääneet saattaisivat sen nyt saada. Lisäksi Éderille osoitettiin viesti, jossa sanottiin että nyt hän pääsee sisään ongelmitta klubille kuin klubille. Portugalissa syntyi pari vuotta sitten kohu, kun joukkoa mustia huippu-urheilijoita ei päästetty lissabonilaiselle klubille sisään.

Aldeias de Portugal -Facebook-sivulla voittoa taas juhlistettiin vertaamalla sitä reteästi (ja monitulkintaisesti) Lissabonin takaisinvalloitukseen muslimeilta vuonna 1147. Siinä kuvataan valloitusta johtanutta kuningas D. Afonso Henriquesia miekkoineen Portugalin väreissä jalkapallostadionilla. Kuvassa on päivämäärän lisäksi teksti ”Conquista de Paris” eli Pariisin valloitus.

Viimeksi jalkapallosta kirjoittaessa siteerasin kaveria, joka vertasi muutoin epätoivottujen henkilöiden panoksen hyväksymistä jalkapallossa kolonialismiin. No, presidentti kutsui jalkapallojoukkuetta hellästi nimellä Nação Valente, eli rohkea kansa. Se on lainaus kansallishymnistä Heróis do Mar, jossa kerrotaan pelottomasta ja jalosta väestä, joka ”antoi maailmalle uusia maailmoja” löytöretkiensä tuloksena.

Varsin avoimesti löytöretkeilyn ja futismenestyksen taas rinnasti graffititaiteilija GUEL. Maalauksessa Renato Sanches on ympäröity kaikenlaisilla löytöretkisymboleilla purjelaivasta lähtien. Vasemmassa ylälaidassa lainataan Luís de Camõesin runoilemaa, löytöretkistä kertovaa Lusiadit-kansalliseeposta. Siinä on puhe muun muassa rohkeasta tuntemattomilla merillä navigoimisesta, vaaroista ja sodista. Linnoitus symboloi muslimeilta D. Afonson johdolla valloitettuja kaupunkeja (ainakin Portugalin lipussa kuvattuna, joten niin on varmaan tässäkin).

Kuva tarjoaa myös sen tulkintamahdollisuuden, että loppujen lopuksi Portugalin eilinen jalkapallomenestyskin on tulosta maan urheasta löytöretkeilystä. Eihän Éderkään tosiaan välttämättä olisi päätynyt tänne, jos portugalilaiset eivät olisi ”löytäneet” hänen synnyinseutujaan…

Graffiti Renato Sanchesista. Lähde: Sport Lisboa & Benfican Facebook-sivu.
GUEL:in graffiti Renato Sanchesista. Lähde: Sport Lisboa & Benfican Facebook-sivu.

Yksi ajatus artikkelista “Portugali, jalkapallo ja löytöretket”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s