Portugalin futisfanit nielevät sammakoita

Portugalin viimeisimmän futismatsin jälkeen täällä on naurettu rasististen jalkapallofanien kustannuksella. Yhdessä meemissä on kaljupäinen irvistävä mies – muka paikallisen nationalistipuolueen edustaja juhlimassa Renato Sanchesin tekemää maalia. Toisen kuvassa on Quaresma, ja tekstissä kysytään, joko nielaisit kauppasi edessä olevan sammakon.

Pelin sankari, 18-vuotias Sanches, kasvoi Lissabonin huonossa maineessa olevissa siirtolaislähiöissä. Hän on musta; vanhemmat ovat kotoisin Portugalin entisistä siirtomaista. Toinen ottelun tähti, Ricardo Quaresma, on romani, ja kuten aiemmin kirjoitin, Portugalissa on tapana laittaa kauppojen eteen sammakkopatsaita pitämään romanit poissa. Sammakko symboloi romaneille muun muassa huonoa onnea. Sammakoiden nieleminen, engolir sapos, taas tarkoittaa jonkin tekemistä tai sietämistä vastentahtoisesti.

Eivät tietenkään kaikki Portugalin kannustajat ole rasisteja, mutta tutkimusten mukaan esimerkiksi jopa 80 prosenttia täkäläisistä suhtautuu romaneihin negatiivisesti. Rastapäinen, kapverdeläistaustainen Renato Sanches puolestaan edustaa niitä portugalilaisia nuoria, joita poliisi ratsaa mielivaltaisesti ulkonäön perusteella, ja jotka saavat median syöttämillä ennakkoluuloilla itsensä ravinneet lissabonilaiset vaihtamaan kadun puolta ja takertumaan käsilaukkuihinsa. Yhdessä artikkelissa Sanches esittelee kampaamoa, jossa käy huoltamassa rastojaan – se sijaitsee Damaiassa, jonka kohtuuttomista häädöistä kirjoitin. Asukkaille ei ole esimerkiksi kerrottu häädön ajankohtaa ja koteja on purettu ilman että asukkaat ovat ehtineet edes siirtää tavaroitaan niistä ulos. Sanchesilla on perhettä siellä.

Nyt Sanchesista kuitenkin kirjoitetaan lempeästi rastapäisenä poikana, yksi entinen valmentaja kuvailee häntä ”mustaksi helmeksi”. Sanchesin etenemisestä Bayern Münchenin pelaajaksi kerrotaan samalla rääsyistä rikkauksiin -kaavalla kuin Eusébion, legendaarisen ”mustan pantterin”, tarinaa.

Se, miten sammakot futiksen yhteydessä niellään, tuli puheeksi kaverin kanssa, joka itse oli teini-ikäisenä parikymmentä vuotta sitten Cova da Mouran oman tiimin kapteeni. Hän vertasi asetelmaa kolonialismiin. Portugalia pidettiin mahtimaana, vaikka sen rikkaudet olivatkin muualta ja muiden (orja)työn tuloksena saavutettuja. Sanchesin ja Quaresman panos hyväksytään, sillä se sataa Portugalin laariin.

Renato Sanches on kuitenkin joutunut rasistisen möykkäämisen kohteeksi pelikentällä, Quaresma on puolestaan kertonut kokemastaan rasismista ja syrjinnästä TV-haastattelussa. Sanchesia on kehuttu hänen rauhallisesta luonteestaan ja hyvistä hermoista. ”Hän on kasvanut rasismin ympäröimänä. Jos hän ei hillitsisi itseään, hän ei olisi päässyt näin pitkälle”, kaveri kuittasi. Mustien nuorten miesten täytyy jatkuvasti todistaa ennakkoluulot vääriksi, eikä nuoruuden virheille ole sijaa, hän jatkoi. Hän on tyytyväinen Sanchesin menestyksestä, mutta ei yllättynyt. Portugalissa on kuulemma paljon loistavia nuoria mustia pelaajia, mutta heidän uransa katkeaa usein virheiden ja niiden kovien seurausten vuoksi.

Kaveri mietti, että jos hän olisi jatkanut pelaamista ja sattunut vielä pääsemään huipulle, hän ei olisi halunnut edustaa Portugalia maajoukkueessa ja voiton jälkeen laulaa käsi rinnalla Portugalin kansallishymniä. Hymnissä lauletaan ”merten sankareista”, joka tietenkin viittaa löytöretkeilijöihin. Jalkapallon pelaaminen jäi, kun mies oli vielä teini-ikäinen. Poliisit pidättivät ja pahoinpitelivät hänet poliisiasemalla kun hän oli tiukannut sattumanvaraisen ratsaamisen syytä. Oikeudenkäynnin jälkeen, poliisien saatua seuraamuksia, hän muutti ulkomaille.

Tapahtumat osoittivat, miten hän oli epätoivottu lapsi maassa, jossa oli syntynyt. ”Pelkäsin myös kostotoimenpiteitä, Lissabon on pieni kaupunki.”

3 vastausta artikkeliin “Portugalin futisfanit nielevät sammakoita”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s