Käytä sananvapauttasi vaikka Angolasta puhumiseen

Eilen Tabacaria Tropical -kiskan elokuvakerhossa katsottiin angolalainen dokkari É Dreda Ser Angolano ja sen jälkeen kuunneltiin angolalaista aktivistia. Dokumentti ilmestyi vuonna 2007 ja sen on suurimmalta osalta kuvannut nyt luandalaisessa vankilassa viruva Luaty Beirão. Illan teema oli ilmaisunvapaus ja Angolan nykytilanne, erityisesti 17 aktivistin ryhmä, jonka jäsenet saivat hiljattain pitkät vankilatuomiot.

Dokumentissa näytetään Luandan köyhiä kortteleita, joissa ei ole sähköä eikä juoksevaa vettä. Siinä haastatellaan esimerkiksi kahdeksankymppistä sisällissotaa pääkaupunkiin paennutta torimyyjää, joka yrittää säästää rahaa päästäkseen takaisin kotikyläänsä. Nuori mies taas kertoo, että hän on kaupungissa aivan yksin. Muualla asunut perhe tietää vain, että poika katosi sodan aikana. Sota alkoi pian maan itsenäistymisen jälkeen, vuonna 1975, ja jatkui vuoteen 2002.

Vaikka dokkari on raastavaa katsottavaa, huumoriakaan siitä ei puutu. Asioita lähestytään paitsi haastatteluiden, myös musiikin ja runojen kautta. Ilkikurinen runoilija kertoo olevansa ammattilaiskärsijä ja klassisen köyhyyden edustaja. Kudurolle on annettu iso osa, ja yhteiskuntakriittistä räppiä kuullaan paljon. É Dreda Ser Angolano kannattaa siis katsoa myös, jos musiikki kiinnostaa. Videossa on englanninkieliset tekstitykset. Siihen liittyvää musiikkia on myös kokonainen levyllinen Spotifyssa.

 ”Jos olisin jäänyt Angolaan, olisin vankilassa”

Aktivisti, Beirãon ystävä, ei ole asunut kotimaassaan viimeiseen 10 vuoteen.  Vieras arveli, että jos hän olisi jäänyt Angolaan, hänkin olisi vankilassa. Koska hänellä on perhettä Angolassa, hän ei halua nimeään julkisuuteen. Hän kertoi lapsuudestaan: siitä, miten kotoa löytyi salakuuntelulaitteita ja siitä, miten köyhässä perheessä syötiin vain kerran päivässä. Angola on yksi maailman kalleimmista kaupungeista, mutta enemmistö joutuu selviämään alle kahdella eurolla päivässä.

Illan parasta antia oli näkökulman avartaminen. Dokumentissa, joka on jo lähes 10 vuotta vanha, käy ilmi että Beirão ja muut ovat kritisoineet hallitusta ja pitäneet meteliä Angolan nurjasta puolesta jo kauan. Eivät he vankilaan pelkästään kirjan lukemisen vuoksi joutuneet. Eikä poliittisista vangeista puhuminen ole vain oikeuden vaatimista heille, vaan osa laajempaa liikettä, joka kritisoi Angolan hallitusta ja sitä, miten kurjasti rikkaan maan enemmistö joutuu elämään.

Aktivisti myös avasi Angolan historiaa pelon näkökulmasta, ja ajoitti sen alun vuoden 1977 toukokuulle. Silloin pienestä valtapuolue MPLA:n vastaisesta liikehdinnästä sai alkunsa kansanmurha, jossa kuoli kymmeniä tuhansia angolalaisia. ”Kaikilla angolalaisilla on perheenjäsen tai tuttu, joka kuoli tuolloin”, aktivisti sanoi. Siitä alkoi vaikeneminen ja pelko. MPLA on edelleen Angolassa vallassa.

”Puhukaa Angolasta, kertokaa tapahtumista”

Illan puhuja ja monet muut taistelevat Angolan valtaapitäviä vastaan Portugalista käsin. Avoin yhteiskuntakriittisyys ei Angolassa käy päinsä, kuten mielipidevankien tilanne kertoo. Aktivistit ottaisivat siis suuren riskin, jos palaisivat kotimaahansa. Tavallaan hän ja monet muut ovat maanpaossa. Yleisöstä myös kommentoitiin, miten monet Lissabonissakin asuvat angolalaiset vaikenevat täysin politiikasta. Siitä puhuminen on vaarallista, ja toisinajattelijoiden liikkeitä seurataan myös täällä.

Lopuksi illan puhuja esitti muutamia toiveita. Hän pyysi boikotoimaan Angolan presidentin tyttären ja Afrikan rikkaimman naisen Isabel Dos Santosin yrityksiä, ilmaantumaan mielenilmauksiin Lissabonissa ja jakamaan tietoa Facebookissa. Hän myös sanoi, että olisi tärkeää kirjoittaa vangeille kirjeitä: niiden saaminen ilahduttaa, vaikka sisältö ei sen syvällisempää olisi.

Hän myös pyysi kaikkia yksinkertaisesti vain puhumaan tapahtumista. Mitä useammat ihmiset Angolan tilanteesta tietävät, sen parempi. Ja tietenkin vähiten riskejä puhumisessa on niillä, jotka nauttivat sananvapaudesta ja jotka eivät laita itseään tai perhettään vaaraan puhumalla Angolan tilanteesta. Jos viikonloppuna tulee hiljainen hetki, avaa siis keskustelu Angolasta! Ja jos joku intoutuu kirjoittamaan vangeille kirjeen, lupaan selvittää, miten sen saa perille.

Jos kaipaat taustatietoja, lue esimerkiksi seuraavat blogin jutut:

…ja vaikka tämä BBC:n artikkeli: ”Angolan rapper Luaty Beirao jailed for rebellion

3 vastausta artikkeliin “Käytä sananvapauttasi vaikka Angolasta puhumiseen”

  1. Blogisi on ehdottomasti yksi suosikeistani. Kiitos siis kirjoituksistasi.

    Olisin innokas lähettämään kirjeen jollekin vangille, jos vain sen voi kirjoittaa englanniksi. Odotan siis innolla ohjeita

    Tykkää

    1. Pahoittelut, kun tässä kesti. Sain tässä vaiheessa sähköpostiosoitteen, johon voi englanniksikin laittaa vangeille osoitettuja viestejä. Paperikirjeitä on täältä toimitettu Angolaan matkaavien mukana, mutta niiden päätyminen perille on epävarmaa. Laitan yhteystiedon sähköpostilla sinulle kommentoinnin yhteydessä jättämääsi osoitteeseen.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s