”On vaikeaa olla isä”

Katselin joku aika sitten kotikulmilla kävelevää nuorta miestä, joka piti kädestä pientä tyttöä ja toisessa kädessään kantoi tytön pinkkiä reppua. Ajattelin tyytyväisenä, että isät eivät enää ole niin autoritäärisiä ja etäisiä, ja että isyys on jotenkin muuttunut parempaan suuntaan. Nuoret miehet vaihtavat luontevasti vaippoja, vievät lapsiaan kouluun ja letittävät heidän hiuksiaan.

Isänpäivänä (se on Portugalissa maaliskuussa) istuttiin kotitalon kiskan edustalla auringossa. Asiakkaita ei ollut, eikä kadullakaan tapahtunut mitään. Toisen kaupalla istuskelleen kaverin tunnen hyvin, toinen taas oli juuri muuttanut yläkertaan vuokrahuoneeseen. Esitin näille kahdelle ajatukseni isyydestä ja sen positiivisesta muutoksesta. Eivät olleet samaa mieltä.

Uusi naapuri kyllä sanoi, että vanhempien ja nuorempien isien ero on yhtä suuri kuin veden ja viinin. Mutta ei siinä mielessä, kun olin ajatellut. Hän sanoi, että ennen isät olivat vastuullisempia. Kap Verdeltä joku aika sitten Portugaliin muuttanut naapuri antoi esimerkiksi isoisänsä, joka oli asunut Portugalissa. Hän lähetti säännöllisesti laivarahtina ruokaa ja muita tarpeita Portugalista aina Kap Verdelle saakka, ja lähetyksistä riitti koko suvulle. Toinen kaveri täydensi: isä saattoi olla etäinen, mutta hän kantoi aina vastuun perheestään.

Sitten tulivat puheeksi nuoret isät. ”Voit olla 14-vuotias kakara, mutta kun saat lapsen, sinua sanotaan mieheksi”, naapuri kuvaili. Isäksi tuleminen nuorena on ylpeyden aihe ja aikuisuuden merkki. Naapuri sanoi, että vaikka hänen sukupolvellaan nyt on enemmän kuin vanhemmilla isillä, kuten netti ja mahdollisuus käydä koulua, se ei auta isänä olemista. Aina tulee vastaan jotain muuta, mikä vie huomion pois vastuun kantamisesta isänä. Lapsen vanhempien eroaminenkin on yleisempää kuin ennen vanhaan. Sen he sentään myönsivät, että nuoret isät ovat lempeämpiä kuin omat isänsä ja isovanhempansa.

Vasta tässä vaiheessa kävi ilmi, että vähän päälle 20-vuotiaalla naapurillakin on kaksi lasta. Nuorempana hän oli suunnitellut, että hankkii lapsia vasta vanhempana ja Portugaliin muutettuaan. Kun hän saapui Eurooppaan ja näki, miten Portugalissa eletään, hän oli ajatellut ettei hankkisi lapsia lainkaan. Cova da Mourassa lapsen pitäminen poissa kaduilta ja huonosta seurasta on niin vaikeaa, hän mietti. ”On vaikeaa olla isä”, hän sanoi useampaan kertaan.

Miehet puhuivat kovin avoimesti isyyden haasteista, eikä heitä kyllä vastuuttomiksikaan voi sanoa. Nyt mietin lähinnä, että se mikä mielletään vastuuttomuudeksi ei ole aina valintakysymys tai seurausta välinpitämättömyydestä. Vaikka vastuuta haluaisikin kantaa, töitä ei ole enää ole samaan malliin kuin ennen. Ja eroaminenkin voi hyvin olla paras mahdollinen ratkaisu. Vanhempi sukupolvi ei tahdo sitä ymmärtää, joten he eivät uusia isiä osaa oikein tukea. Heidän odotetaan omaksuvan vanha rooli, ja siinä epäonnistumista katsotaan pahalla.

Sekin tuli mieleen, miten machokulttuurin monien uhrien joukkoon kuuluvat myös teini-isät ja heidän jälkeläisensä, ja että feminismiä tarvitaan tässäkin. Se tepsisi niin teini-isyyden ihannointiin kuin siihenkin, että nyky-yhteiskunnan menoon sopiva vastuullisen isyyden mallin uupuu.

Naapurin kanssa nähtiin seuraavan kerran, kun hän tuli lainaamaan sauvasekoitinta. Nuoremman lapsen äiti oli tuonut hänet hoitoon, ja pojalle piti saada soseutettua keitettyjä kasviksia.

(Miesten aatoksista on kerrottu luvan kanssa.)

2 vastausta artikkeliin “”On vaikeaa olla isä””

  1. Mielenkiintoinen nakokulma isyydesta. Muutamat ystavani ovat avoimesti kertoneet, kuinka heilla on ollut hakusessa oma rooli isana ja kasvattajana lahinna siita syysta, etta oma nakemys ja ulkopuolelta tulleet odotukset ovat olleet ristiriidassa keskenaan.

    Tykkää

    1. Voin hyvin kuvitella, että tätä tapahtuu aika paljonkin. Odotukset ja näkemykset varmaankin vaihtelevat. Mutta toivottavasti se on merkki jonkinlaisesta positiivisesta murroksesta!

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s