Rasismista irtisanoutuminen ei poista rasismia

Ensimmäinen ajatus rasimista Ylen ohjelmassa kertovaa 11-vuotiasta Valtteri Saarista kuunnellessa oli tietysti se, että puhuupa hän rohkeasti, rauhallisesti ja fiksusti kokemuksistaan. Mutta kun seurasin reaktioita puheeseen, mieleen alkoi hiipiä toisenlaisiakin ajatuksia. Miten Valtterin sanoihin suhtauduttaisiin, jos hän olisi vaikka 20-vuotias? Tai ei osaisi suomea täydellisesti? Otettaisiinko ne samalla tavalla vakavasti? Järkytyttäisiinkö niistä? Olisiko hän yleensäkään päätynyt televisioon puhumaan kokemuksistaan? Kutsuisiko Stubb hänet tapaamiseen?

Kun on itse etuoikeutetussa asemassa, arkipäivän syrjimisen ja rakenteellisen rasismin ulottuvuuksia on vaikea hahmottaa. Se johtaa usein siihen, että kokemuksia rasismista ei oteta aivan tosissaan. Pahimmillaan puhutaan rasismikortin käytöstä tai valitetaan, miten kaikkialla nähdään rasismia, mutta myös kokemusten väheksyminen tai hyväntahtoinen parhain päin selittäminen on osa ongelman häivyttämistä.

Se, miten Valtterin kokemuksista on järkytytty, heijastaa sitä, miten puhetta rasismista ei ole otettu vakavasti tai edes kuunneltu. Järkyttymisen ilmaisu vie huomion pois rasismin kokijasta ja rasismin olemuksesta valkoisen järkyttyjän kokemukseen. Sama asetelma näkyy tietenkin myös muiden syrjinnän muotojen kohdalla.

Ei siis sillä, että Valtterin kokemukset eivät olisi järkyttäviä siinä mielessä, että yhdenkään lapsen ei pitäisi kokea sitä, mitä hän on kokenut. Mutta toivottavasti Valtterin rohkea esiintyminen saa aikaan muutakin kuin kauhistelua ja pahaa mieltä. Että se todella saisi jatkossa tähän asti hiljaa pysytelleet aikuiset hanakammin puuttumaan rasismiin. Ja toivottavasti muitakin, eri-ikäisten ihmisten kertomia, tai esimerkiksi huonommin eriteltyjä kokemuksiakin kuunneltaisiin jatkossa tosissaan. Ja kuten Koko Hubara ja Veikka Lahtinen tuovat esiin, järkyttymisestä ja rasismia vastaan asettumisesta ei ole hyötyä, jollei siitä seuraa rakenteellisen rasismin pohtimista ja tekoja asetelman purkamisen eteen. Se näyttäytyy lähinnä tilaisuutena sanoutua irti rasismista ja tuomita se.

Hieman samankaltaisia ajatuksia herätti mainos, joka aiheutti muun muassa ketsuppiboikotin. On kuvaavaa, että tämä laajempaan kampanjaan kuuluva yksittäinen mainos on taatusti ainoa suomalainen mainos, jonka olen netistä täällä katsonut. Boikotti takasi huomion ja siitä seurasi näyttävä tukiryöppy samaiselle ketsupille ja sitä valmistavalle yritykselle. Mainoksessa on musta nainen, mikä on tietenkin hyvä asia, samoin se, että yritys osoittaa vastustavansa rasismia. Mutta se on hiukan hankalampaa, että mainoksen jännite ja sen saama huomio perustuu juuri siihen, että siinä on tummaihoinen suomalainen nainen. Eli ”juttu” on kuitenkin edelleen se, että suomalainen voi myös olla musta. Huomio tuskin myöskään tuli yritykselle yllätyksenä.

Kyseessä ei siis ole se, mitä Valtteri tai Josephine ovat tehneet. Heille tietenkin kuuluu täysi tuki. Kyseessä on vastaanotto ja reaktiot. Riskinä on se, että heistä tulee jonkinlaisia maskotteja, tai että heidän panoksestaan seuraa ainoastaan irtisanoutuminen rasismista (ja no, antirasismia ketsuppiostosten muodossa).

Kirjailija Marlon James painottaa Guardian-lehden nettisivuilla julkaistulla videolla, että ei riitä, että on ei-rasisti, vaan täytyy olla antirasisti. Ei-rasismi on passiivinen lähestymistapa, kun taas antirasismi tarkoittaa myös osallistumista rasisminvastaiseen toimintaan. Ei-rasismi, rasismista käsien peseminen takaa lähinnä hyvät yöunet ilman huonoa omaatuntoa, rasismin olemassaoloon se ei juuri vaikuta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s