Kotiapulaisten ahdinko

Helsingin Sanomissa oli tänään uutinen kotiapulaisten huonosta tilanteesta: 90 prosentilla heistä ei ole työsuojelua. Jutussa kerrottiin, että Espanjassa ja Ranskassa vailla sosiaaliturvaa on noin 30 prosenttia kotiapulaisista, Italiassa 60.

Portugalin lukuja ei ILO:n raportissa ole, mutta kotiapulaisten ja lastenhoitajien tilanne on täälläkin armoton. Ja se on selkeästi ennen kaikkea naisia koskeva ongelma. Ja täällä etenkin mustia naisia koskeva ongelma. Sama asetelma pätee usein siivoustöihin.

Viime viikon elokuvakerhossa katsottiin Manti Firmi Mana -niminen dokumentti. Sen päähenkilön, mustan yksinhuoltajaäidin, päivää seuraamalla käydään läpi useita ongelmia rasismista seksismiin. Hän työskentelee kotiapulaisena kolmessa eri taloudessa. Koska hänen täytyisi uusia oleskelulupansa, hän tarvitsisi työsopimuksen. Hän pyytää sitä kolmesta työpaikastaan, mutta jokainen työnantaja kieltäytyy. Perusteiksi työnantajat esittävät sen, että virallistaminen olisi heille kallista, mutta myös työntekijälle kallista. He myös ajattelevat tekevänsä tarpeeksi jo antamalla töitä, vaikkakin pimeitä sellaisia.

Edullista työvoimaa on helppo saada, erityisesti Cova da Mouran kaltaisista paikoista. Työtä Portugalissa on vähän, ja työmarkkinoilla valkoiset ovat usein etulyöntiasemassa. Ja onhan mustan kotiapulaisen pitämisellä Portugalin historiassa vuosisataiset juuret. Kotiapulaisten tilanne Portugalissa on täydellinen esimerkki koloniaalisuudesta eli siirtomaavallan jatkumoista, siitä miten se osuu naisiin eri tavoin kuin miehiin, sekä työvoiman rodullisesta jaosta.

Elokuvaa seuranneessa keskustelussa keskityttiin juuri kotiapulaisten tilanteeseen. Yksi kertoi esimerkin, jossa kauan kotiapulaisena työskennellyt nainen sairastui, eikä voinut enää jatkaa työskentelyä. Työnantaja ehdotti ratkaisua: hän palkkaisi naisen tyttären. Hyväntekeväisyyden kääntöpuoli oli se, että tytär jätti opintonsa kesken perhettä auttaakseen. Hyväntekeväisyydeksi naamioitua hyväksikäyttöä on myös se, että monesti perheet kuulemma haluavat ottaa kotiapulaisen mukaan lomamatkoilleenkin.

Hyvin jäi myös mieleen yksi tänne Kap Verdeltä tullut nuori nainen, jonka kanssa oltiin samaan aikaan puolison vanhempien luona eräänä sunnuntaina. Hän oli saanut siivoustöitä ja pyysi puolison äidiltä illalla kyytiä työpaikalleen. Automatkalla selvisi, että hän siivosi kerrostalon rappukäytävät aamulla, mutta hänen täytyi matkustaa joka ilta takaisin samaan paikkaan tyhjentämään roskikset. Erityisesti sunnuntaisin julkisilla matka oli vaikea taittaa ja reissuun meni kohtuuttoman kauan.

Kävi ilmi myös, että hän sai tuntipalkkaa alle kolme euroa. Työnantaja oli luvannut, että vuoden pimeän työn jälkeen hän saisi työsopimuksen. Ja koska työsopimuksen tarvitsee oleskelulupaa varten, vastaan on vaikea väittää. Takeita sopimuksen saamisesta ei tietenkään ole, ja jos oleskelulupa jää hakematta työsopimusta odottaessa tai etsiessä, henkilöstä – ja ongelmasta – tulee näkymätön. Lisäksi kynnys valittamiseen tai toimenpiteisiin ryhtymiseen kasvaa entisestään, jos dokumentit eivät ole kunnossa. Ja uusia, samanlaisessa tilanteessa olevia työntekijöitä löytyy aina.

Juuri se pitää tilannetta yllä – oikeuksia ei uskalleta penätä, sillä se merkitsee usein työn menettämistä. Ja toisaalta työnantajat luottavat siihen, että työntekijät eivät edes oikeuksiaan tunne. Raskas byrokratia myös vaikeuttaa tiedon hankkimista. Järjestäytyminen on samoista syistä vaikeaa.

Toinen ulottuvuus on korruptio: Portugalissa yksinkertaisesti teetetään paljon pimeitä töitä. Vaikka on tietenkin virallisesti palkattuja kotiapulaisia ja erilaisten yritysten kautta työskenteleviä siivoojia, esimerkiksi kodin remontteja varten palkataan järjestään pimeää työvoimaa.

Niinpä halpaa työvoimaa on jatkuvasti saatavilla ja pärjäämistä varten on tehtävä hurjat määrät tunteja. Asetelman vaikutukset ulottuvat myös perheeseen ja sitä kautta esimerkiksi lasten koulunkäyntiin. Usein ainoa apu on samassa tilanteessa olevien solidaarisuus. Torstaina katsotun elokuvan nimi, Manti Firmi Mana, on Kap Verden kreolia ja tarkoittaa: ”Pysy vahvana, sisko”.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s