Tilaa taiteelle! Helsinkiläis-maputolainen kuvataiteilija Membir

Istuttiin Tabacaria Tropicalin takaosassa pari päivää ennen vuodenvaihdetta. Ulkona satoi kaatamalla, juotiin teetä, puitiin viime vuoden tapahtumia ja niiden luomaa toivotonta tunnelmaa. Ja mietittiin tietysti erilaisia keinoja muuttaa asioita. Yksi kaveri muistutti, että myös taiteella on tärkeä merkitys. Se oli aika lohdullinen muistutus. Että myös kuvilla ja musiikilla ja kaunokirjallisella tekstillä on aina paikkansa, vaikka välillä ympäröivien tapahtumien rajuus luo olon, ettei niille ole sijaa.

Taide voi myös antaa voimia toimintaan: ei ole sattumaa, että monien kiivaiden yhteiskunnallisten muutosten aikana on tuotettu paljon kulttuuria. Esimerkiksi Mosambikissa monet vapaustaistelijat olivat myös runoilijoita. Pienemmässäkin mittakaavassa taiteella on merkityksensä. Se motivoi, inspiroi ja ravitsee myös mieltä: kun arkiajattelulta (tai sosiaalisen median kuohunnalta) saa hetken rauhan ja antaa sijaa taiteen herättämille tuntemuksille, mietteet alkavat liikkua isommissa sfääreissä.

Ajattelin, että tänä vuonna voisin lukea runoja ja käydä enemmän elokuvissa ja näyttelyissä. Mutta ihan ensimmäiseksi haluan antaa taiteelle tilaa blogissa esittelemällä yhden taiteilijan ja muutaman hänen työnsä. Membir on mosambikilainen, nykyisin Helsingissä asuva kuvataitelija. Hän oli Lissabonissa viime vuoden lopulla, koska hänen töitään oli esillä Vera-taidefestivaaleilla. Pyysin häntä visiitin aikana kertomaan työstään ja taustastaan.

32-vuotias taiteilija alkoi maalata vajaat kymmenen vuotta sitten Maputon Núcleo de Arte -taidekeskuksessa. Hän oli kasvanut lähipiirin taiteilijoiden, erityisesti Buchecan, työtä seuraten ja halusi kokeilla maalaamista itsekin. Bucheca opetti hänelle, mitä materiaaleja tarvittiin ja näytti, miten kangas pingotetaan kehyksen ympärille. Sitten hän vain käski Membirin alkaa maalata. Vaikka aloittaminen vähän hirvittikin, kokemus oli hyvä. Ja myöhemmin Bucheca sentään myös esimerkiksi neuvoi maalaustekniikoiden suhteen.

Ensin Membir halusi vain huvikseen maalata työn itselleen, oman kodin seinälle laitettavaksi. Mutta kun hän pääsi alkuun, maalaamisesta ei tullut loppua lainkaan.

Jatsia ja yllätyksiä

Työskentelyprosessi alkaa tyhjän kankaan kohtaamisesta. ”Joka kerta, kun aloitan uuden työn, huomaan että en osaa vielä mitään”, Membir kuvailee. Se tarkoittaa jatkuvaa oppimista ja horisonttien laajentamista. ”Jos jonain päivänä huomaan osaavani maalata, lopetan.”

Musiikki, etenkin jazz, on tärkeä osa työskentelyprosessia. Membirillä ei ole yleensä suunnitelmaa, kun hän ryhtyy uuden työn maalaamiseen. Hän haluaa antaa työn yllättää. Valmiin työn hän tunnistaa siitä, että se alkaa puhutella tekijäänsä. Se on kaikista tärkeintä. ”Jos työ ei kommunikoi tekijänsä kanssa, ei se puhuttele ketään muutakaan.”

Silloin myös ilmaantuu usein valmiin työn nimi. Ei kuitenkaan aina: joskus teosta ei voi nimetä. Vaikka nimi voi vihjatakin siihen, mitä työssä voi nähdä, Membir ei katsojien tulkintaan puutu. ”Abstrakti työ antaa mahdollisuuksia nähdä monenlaisia asioita”, hän sanoo ja kertoo pitävänsä siitä, kun katsojat tulkitsevat hänen töitään.

Maalaaminen on osallistumista

Membirin maalaukset ovat myös kommunikaation tarpeen tulosta. Taide syntyy kokemuksista ja niiden synnyttämästä ilmaisutarpeesta. ”Jokainen taiteilija on aikansa tuote, taiteilijat eivät ole irrallaan ympäröivästä maailmasta yksinäisenä saarekkeenaan.”

Ulkoiset tapahtumat väistämättä tulevat työhön mukaan. Siinä näkyvät myös yhteiskunnalliset tapahtumat, eivät ainoastaan henkilökohtaiset. Valmiin työn ja katsojien suhde on myös tärkeä. ”Työ on minun, mutta teen sen maailmalle.”

Membirille kuvataide on myös tapa osallistua. Maalaaminen on keino pohtia ympäröivää maailmaa ja sen tapahtumia. Se on tapa ilmaista asioita, joita ei voi pukea sanoiksi.

Tulevaisuudensuunnitelmat ovat selkeät. Membir aikoo jatkaa maalaamista ja oppimista, ehkä myös kokeilla uusia ilmaisumuotoja. Suomeen sopeutuminen on hyvällä mallilla ja kielikin sujuu. Materiaaleja on helpompi hankkia kuin Mosambikissa ja muiden taiteilijoiden töihin tutustuminen Helsingin gallerioissa on osa oppimisprosessia. Hän toivoo voivansa laittaa töitään näytille myös Suomessa.

Lisää Membirin töitä ja tietoa löytyy hänen Facebook-sivuiltaan.

Membirin yhteystiedot:
0451591333
mafelhesanamembir@yahoo.com.br

Kuvat töistä julkaistu taiteilijan luvalla.

2 vastausta artikkeliin “Tilaa taiteelle! Helsinkiläis-maputolainen kuvataiteilija Membir”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s