Veganismi ja rasismi

Vegaanihaaste eteni kunniallisesti loppuun! Kokemus oli hyvä, ja aion jatkaa suurin piirtein samaan malliin. Seuraa siis viimeinen vegaanipostaus. En todellakaan ajatellut, että haasteen päätösjuttu liittyisi rasismiin, mutta sitten eteen lävähti sosiaalisessa mediassa artikkeli vegaaniliikkeen rasistisuudesta. En omasta (etuoikeutetusta) näkökulmastani ollut tullut asiaa sen kummemmin ajatelleeksi. En kyllä ole myöskään seurannut kovin paljon veganismikeskustelua tai lukenut sitä käsittelevää pohdintaa tai filosofiaa. Tunnistan kyllä veganismin joissain promoamistyyleissä ja siihen liittyvissä keskusteluissa ongelmallisen sävyn. Se on moralisoiva ja esittää veganismin ikään kuin tärkeimpänä aktivismin muotona.

Rasismikuviossa on kyse on esimerkiksi siitä, että Jenkeissä veganismiin kannustetaan ilmeisesti useinkin vertauksilla orjuuteen. Esimerkkejä voi käydä katsomassa veganismin rasismiongelmaa käsittelevästä jutusta.

Eläimiin rinnastaminen tai ”eläimellistäminen” on yksi rasismin muoto, jota on käytetty esimerkiksi rasistisen väkivallan oikeutuksena. Jos uhrista luodaan mielikuva epäinhimillisenä, se poistaa moraalista taakkaa. Esimerkiksi täällä oikeudenkäynnissä verrattiin poliisia pakoon juossutta 14-vuotiasta poikaa eläimeen. Poliisi ampui hänet lopulta kuoliaaksi lähietäisyydeltä. Uskonnollisen kasvatuksen saanut ystävä toi taas esiin sen, että eläimillä ei ajatella olevan sielua. Siten ihmisten rinnastaminen niihin viittaa siihen, että vertauksen ihmisosapuolella ei olisi sielua.

Veganismissa asetelma on tietysti siinä mielessä toinen, että eläimiä ei nähdä sieluttomina ja tunnottomina olentoina, joille sopii aiheuttaa kärsimystä. Eläinvertausta ei siis käytetä väkivallan legitimoimiseen. Mutta orjuusvertaukset ovat siitä huolimatta epäonnistuneita, sillä niissä ihmisten kärsimystä hyödynnetään veganismin edistämiseen, muuten ne eivät kiinnosta. Erityisen ongelmallista se on siksi, että rasismi on edelleen voimissaan. Ei ole vaikea tajuta, miksi eläinoikeusliike voi tuntua torjuvalta, jos Cecil-leijona saa ilmaisemaan tuntoja voimakkaammin kuin poliisien tappamat mustat ja Black Lives Matter -liike.

Vähempikin riittää luomaan näkemyksen siitä, että veganismiin liittyvä toiminta ei ole inklusiivista. Sitä torjutaan nyt (konteksti on edelleen Yhdysvallat) esimerkiksi tammikuussa käynnistyvällä Black Vegans Rock -projektilla. Suomessa keskustelu vaikuttaa maltillisemmalta. Veganismiin kannustetaan esimerkiksi kertomalla eläinten ominaisuuksista, joiden kautta niiden kärsimystä on helpompi hahmottaa. Samoin kiinnitetään huomiota ristiriitaan siinä, miten lemmikkeihin ja tuotantoeläimiin suhtaudutaan. Vegaanihaastekin toimii kannustamisen ja tukemisen kautta.

Joihinkin vegaanipiireihin liittyy myös tervehenkistä ulkonäköä ja hoikkuutta esittelevä kuvasto, mikä voi sulkea ulos ihmisiä, jotka kokevat sen ärsyttäväksi (ulkonäköpaineita ei tarvitsisi yhtään enempää) tai loukkaavaksi, esimerkiksi sairauden tai vamman vuoksi. Aina ei myöskään muisteta huomioida sitä, että ihmisillä Suomessa, saati sitten muualla maailmassa, voi olla sellaisia vaiheita tai elämäntilanteita, että resursseja ruokavalion rukkaamiseen, uusien reseptien kokeilemiseen ja terveellisen vegaaniruokavalion koostamisen opetteluun ei yksinkertaisesti ole. Juuri siksi olisi hienoa, että ruokavalion eettisyys ei riippuisi kuluttajan valinnoista ja ongelmien tiedostamisesta, vaan että kauppaan päätyisi eettisempää ruokaa kuin nyt.

Vegaanihaaste laittoi myös pohtimaan kasvissyönnin syitä entistä tarkemmin. En ole ennen kovin tarkkaan muotoillut sitä, miksi olen kasvissyöjä. Olen vastannut kyselyihin vähän tilanteen ja kysyjän mukaan. Jos nyt jotakin, niin koen kasvissyönnin tai tehotuotannon vastustuksen osana vastuuttoman kapitalismin ja kulutuksen vastustamista. Sama ilmiö johtaa monenlaiseen riistoon ja tuhoisiin toimintapoihin, myös ympäristön suhteen. Vaateteollisuuden ongelmat ovat kaikille tuttuja, ja myös kasvisten tuotantoon liittyy ongelmia, esimerkiksi työntekijöiden riisto Espanjassa. Juuri siksi kirjoitin haastetta aloittaessani, että vegaaninen ruoka ei ratko kaikkia ruokaongelmiani. Jos veganismi näyttäytyy hyvyyden ja oikeudenmukaisuuden patenttiratkaisuna, niin siitä jää vähän sellainen kuva, että ihmisten olot eivät kiinnosta, ja se ei ole kovin vetoavaa.

Itselleni keskustelu ihmisten ja eläinten tasavertaisuudesta ei ole kovin olennainen, mikä varmaan liittyy omaan kulttuuritaustaani. Tätä keskustelua käydään usein spesismin kautta – jotkut eläinoikeusaktivistit näkevät sen, että ihmisiä pidetään eläimiä ylempinä olentoina seksismiin ja rasismiin rinnastettavina syrjinnän muotona. Tasa-arvopyrkimykset halutaan siis laajentaa eri lajien välille. Se on taustalla esimerkiksi orjuuden ja tehotuotannon rinnastamisessa. Minulle riittää tieto siitä, että tiedän eläinten kärsivän esimerkiksi tehotuotantoon liittyvistä toimintatavoista (lemmikkibisnestä olen sivunnut toisaalla). Ja vaikka omaan maailmankatsomukseen kuuluisikin se, että eläimet eivät ole yksioikoisen tasavertaisia ihmisten kanssa, niin se ei automaattisesti tarkoita esimerkiksi tehotuotannon tai muilla tavoilla eläimille kärsimyksen aiheuttamisen hyväksymistä.

Loistavaa tietysti olisi, jos kaikki ottaisivat osaa oikeudenmukaisuuteen pyrkivään toimintaan kaikilla sen rintamilla. Mutta painotukset vaihtelevat, samoin se, minkälaiseen panokseen milläkin saralla pystyy, eikä siinä ole mitään pahaa. Ongelmia on maailmassa niin paljon, että voimat ja aika eivät riitä kaikkeen. Joskus se, mihin rahkeet eivät riitä, on mahdollisimman eettisen ruokavalion koostaminen, etenkin paikassa jossa siihen ei ole tukea. Sen ei tietenkään tarvitse tarkoittaa eläinten oikeuksien ja tehotuotannon ongelmien unohtamista.

Mutta jos veganismi ärsyttää, se ärsyttää todennäköisesti ihmisten eikä eläinten takia. Se ei ole järkevä syy olla miettimättä eläinten tilannetta, saati sitten uhoten syödä entistä enemmän lihaa.

Lukemista:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s