Portugali ei helli kasvissyöjiä

Kahvilassa viereisessä pöydässä istui nuori, englantia puhuva mies, joka kysyi, olisiko mahdollista saada kasvisruokaa. Salakuuntelin keskustelua. Tarjoilija ehdotti caprese-salaattia, ja mies vastasi syöneensä sellaisia joka päivä. ”It’s a tough job being a vegetarian in Portugal”, tarjoilija toisti useaan kertaan.

Kun muutin Portugaliin vuonna 2004 ja aloitin kielikurssin Coimbran yliopistossa, en ollut kasvissyöjä. Ruokalassa oli ensimmäisenä päivänä tarjolla kala- ja lihavaihtoehto, ja valitsin kalan. Lautaselle laitettiin kokonainen kala ja läjä spagettia. Kalassa oli paljon ruotoja, enkä oikein hallinnut muutenkaan kokonaisten kalojen käsittelyä. Spagetista puuttui suola, ja se oli erittäin huolellisesti kypsennettyä.

Pian helpotuksekseni selvisi, että saman ruokalan takanurkassa oli makrobioottinen osasto. Mystiseltä kuulostava termi tarkoitti ihan vain kasvisruokaa. Myöhemmin palasin samaan ruokalaan tohtoriksi opiskellessani, ja menu oli edelleen sama: joko jonkinlaista soija-perunamuussipaistosta tai seitansuikalekastiketta. Traumoja ei yksipuolisesta menusta jäänyt, vaan olin kiitollinen keitosta, pääruoasta ja jälkiruoasta koostuvasta reilun parin euron ateriasta. Ei ruotoja, ei silmiä, ei haasteita!

Kasvisruokailun ajatellaan täällä usein olevan yksi laihdutuskuuri muiden joukossa, ja ruokalassa valintani johti useisiin laihdutuskeskusteluihin, joissa voivoteltiin esimerkiksi rakkautta paistettuun kanaan sen lihottavuuden vuoksi. Vaikka onkin kuvaavaa, että laihdutuskuuri on ainakin naisten kohdalla helpommin hyväksyttävämpi syy ”nirsoilulle” kuin halu olla syömättä lihaa muista syistä, aion käyttää sitä röyhkeästi selityksenä jos veganismin tai kasvissyönnin perustelu uuvuttaa. Kasvissyöntiä lähestytään usein myös terveellisenä valintana. Monet Lissabonin kasvisravintolat ovat terveysravintoloita, joista huonolla tuurilla saa vähäsuolaista, vähämausteista ruokaa tahmean täysjyväriisin kera. Ruokajuomaksi tarjoillaan yrttiteetä.

Kun jätin lihan lisäksi kalankin lopulta pois, ulkona syömisestä tuli astetta haastavampaa. Illanvietto aloitetaan usein tasca-ravintoloissa (niistä voi lukea lisää Tripsteriin kirjoittamastani jutusta). Niissä listalla voi olla makkaroiden ja pihvien lisäksi esimerkiksi kalan mätipusseja tai jänistä. Kasvisvaihtoehtoja ei ole. Jäljelle jää munakas, johon käytetään hurja määrä kananmunia, tai sitten pelkät lisukkeet, eli riisi, ranskalaiset ja suolainen, öljyllä ja etikalla valeltu salaatti.  Paitsi intialaiset ravintolat, myös keitot ovat kasvissyöjän pelastus: niitä saa tascoista poikkeuksetta. Ja kadulla myydään syksyllä ja talvella kastanjoita.

Muissa kuin tascoissakaan on hyvin harvoin kasvisruokaa listalla. Sellaista voi tietysti aina pyytää, jos kielimuurin yli pääsee. Yleensä jotain järjestyy. Joskus käy onni: kerran sain fadoravintolassa mahtavaa gratiinia. Huonolla tuurille lautaselle kasataan riisin vierelle vetisiä keitettyjä, suolattomia vihreitä papuja ja annoksen hinta on sama kuin liha-annoksen. Eilisessä kahvilassakin miehelle luvattiin improvisoida lämmin kasvisruoka. Edes turismin vaikutukset eivät Lissabonin kasvisruokavalikoimassa vielä näy, kuten Barcelonassa. Miksi muutoin turisteja kovasti miellyttämään pyrkivässä kaupungissa ei saada menuille edes sitä yhtä kasvisannosta? Kauden kasviksia ainakin olisi tarjolla yllin kyllin.

Kasvisruokia on taatusti syöty menneinä, niukkoina vuosina paljon, ehkä ne eivät herätä erityisen positiivisia mielikuvia. Sitä taustaa vasten on myös helppo ymmärtää, että vapaaehtoinen ruoasta kieltäytyminen ilman terveyssyitä vaikuttaa ensisilmäyksellä lähinnä hölmöltä ja ylimieliseltä. Toisaalta eläinten oikeudet ja ympäristöasiat eivät ole huolten kärkipäässä, jos elämä on vaikeaa, niin kuin täällä monilla edelleen on.

Syitä voi myös etsiä machokulttuurista. Niinkin on sanottu, että suhtautumiseen eläimiin voi vaikuttaa Raamatun tulkinta, jonka mukaan eläimillä ei ole sielua. Niin ajatteli edellinen paavikin, kun taas nykyinen pahoitti konservatiivien mielen sanomalla, että koiratkin pääsevät taivaaseen.

Täällä lihaan suhtaudutaan mutkattomammin kuin Suomessa, jossa ainakin itse lapsena karsastin kaikkea mikä syömässäni lihassa muistutti sen alkuperästä. Lihan suhteen ei nirsoilla, mikä on tietysti hyvä, jos sitä kerran syödään. Kaupasta voi esimerkiksi ostaa kanaliemen valmistukseen tarkoitetun pakkauksen kanaa, jossa mukana on myös koivet, ja siankorvia käytetään pataruokiin. Portolaisia kutsutaan suolensyöjiksi paikallisen herkun mukaan. Lihakauppojen ikkunoissa roikkuu rinnakkain kaninraatoja ja kinkkuja sorkkineen.

Jokin aika sitten ihmettelin, miksi naapurissa asuva vanhempi nainen nyhti tien varresta ruohoa muovipussiin. Puoliso sanoi, että todennäköisesti se on tarkoitettu naisen kasvattamille kaneille tai marsuille. Hetken pidin ajatusta suloisena, kunnes hän lisäsi, että niitä kasvatetaan syötäväksi. Ennen joulua Cova da Mouran edustalle parkkeeraa kauppias, joka myy eläviä vuohia. Naapurustoon viikonloppusin kurvaavalla kananmunakauppiaalla on kaupan myös eläviä kanoja.

Tehotuotannosta ei ole täällä juuri käyty keskustelua, lihan syönnin määrän kasvusta ja sen ympäristövaikutuksistakin melko vähän. Hiljattain tosin uutisoitiin, että Portugalin ruokavalio on välimeren maista (kyllä, Portugali joskus lasketaan niihin) ympäristölle tuhoisin, erityisesti kalan syönnin vuoksi. Täällä syödään paljon turskaa ja tonnikalaa.

Toisaalta muutoksiakin on ilmassa. Köyhinä aikoina täällä on käytetty tammenterhoista valmistettua jauhoa ja nykyään niitä lähinnä syötetään possuille erityisen herkullisen lihan toivossa. Tammimetsiä on korkintuottajamaassa paljon, ja ne muun muassa ylläpitävät biodiversiteettiä. Nyt terhoista kuulemma kehitellään paitsi ravintorikkaita, gluteenittomia jauhoja leivontaa varten, myös kasvispihvejä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s