(Ainakin) kuukausi vegaanina

Muutama vuosi sitten Lontoossa vietin joitain jaksoja vegaanisesti syöden, mutta Portugalissa koitti paluu juustotoastien ja munakkaiden pariin. Tällä hetkellä kananmunat lähinnä yököttävät, ja olen muutenkin pyöritellyt ajatusta veganismista.

Tutkin vegaanihaastetta ja se vaikutti hyvältä tavalta ryhtyä hommaan. Minulla on nyt oma vegaanituutori! Haasteeseen osallistujat saavat myös kuukauden ajan päivittäisen uutiskirjeen, jossa on esimerkiksi reseptejä ja kaikenlaisia vinkkejä. Haastetta ylläpitävät Oikeutta eläimille -järjestö ja Vegaaniliitto.

Veganismi houkuttelee ihan niistä perinteisistä syistä: oikeudenmukaisuus, tehotuotannon (myös maitotuotteiden ja kananmunien) ongelmat ja ympäristökysymykset. Etenkin miellän sen kannanottona tehotuotantoa kohtaan, ja se kietoutuu muihinkin yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Neljän lemmikin kanssa eläminen on myös herättänyt miettimään eläinten oikeuksia uudella tavalla.

Vegaaninen syöminen ei kyllä ratko kaikkia ruokaan liittyviä ongelmiani. Myös kasvisruoan reiluus, eettisyys ja ekologisuus kiinnostavat, ja niitä on vielä vaikempi varmistaa kuin sitä, että ruokavalioni ei tue lihan tehotuotantoa. Ei voi vain jättää pois, vaan pitäisi aktiivisesti etsiä tietoa ja selvitellä alkuperää. Edes lähiruoan tai kotimaisen suosiminen ei auta, Portugalissakin on uutisoitu orjatyövoiman käytöstä maaseudulla. Reilun kaupan kahvia täältä on vaikea löytää, luomuakaan ei lähikaupoissa ole. Parasta tietysti olisi, jos kuluttajan ei tarvitsisi näitä asioita murehtia, vaan kauppoihin päätyisi ainoastaan eettisesti tuotettua ruokaa.

Koitan ruokavaliota muuttamalla siis oikaista yhden sisäisen ristiriitani, mutta myös syödä fiksummin (mikä ei tietenkään ole välttämättä vegaanisen ruokavalion seuraus, tai vaadi sitä). Motiivien joukossa on siis ihan vain omaa hyvinvointia edistäviä seikkoja. Monet ristiriidat jäävät myös ratkomatta.

Haasteeseen valmistauduin ostamalla kaksi litraa kookosmaitoa, kikhernejauhoja, maapähkinöitä ja täydentämällä kauraryynivarastot. Käytännössä arki muuttuu sen verran, että en syö enää voita leivän päällä. Pääruoat ovat kotona tähänkin mennessä olleet usein vegaanisia, lähinnä papu- ja linssiruokia. Ensimmäiset päivät vegaanisesti syöden ovat sujuneet ilman ongelmia.

Portugalissa asuminen on haasteen näkökulmasta hyvä asia:

  • Kaupasta saa hyvin kotimaisia kasviksia ja hedelmiä, kuten appelsiineja, avokadoja ja jopa banaaneja (joskin ne kyllä tuodaan Madeiralta)
  • Kasvimaalla kasvaa kaalia talvellakin
  • Kasvissyöntiin helposti mielletään myös maitotuotteiden ja munien välttely, vaikka sanaa vegaani ei juuri kuule (täällä puhutaan makrobioottisesta ruokavaliosta, jopa yliopistojen ruokaloissa, ja käytännössä se on usein juuri vegaaniruokaa)

Ja huono asia:

  • Koska vegaaneja ei juuri ole, vegaanisia tuotteita on kaupoissa vähän (siis niitä tavallisia lukuun ottamatta)
  • Tulen vaikuttamaan kummalliselta (ratkaisu: salavegaanius?)
  • Ulkona syöminen tulee olemaan vaikeampaa kuin Lontoossa tai Helsingissä

Kirjoitan rupeamasta tänne. Tykkään järjestellä ajatuksiani kirjoittamalla ja olen aika varma että haaste herättää uusia ajatuksia. Ja ehkä joku muukin kiinnostuu haasteesta!

Vegaanihaasteesta on kirjoitettu paljon, listassa muutama kiinnostava juttu ja henkilökohtaisempia kokemuksia blogeissa:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s