Kaikista kivoin kauppa: Tabacaria Tropical

Olen kirjoittanut blogiin kaikenlaisista työkuvioista, mutta yhdestä kovin tärkeästä projektista en ole vielä kertonut. Kyseessä on puolisoni kauppa, Tabacaria Tropical. Tai kiskaksi kai muutaman neliön liiketilaa pitäisi kutsua.

Ajatus kaupasta ei ollut uusi, mutta siitä tuli ajankohtainen, kun puoliso ei Lontoosta paluun jälkeen löytänyt töitä. Hän halusi siis avata Cova da Mouraan kaupan, josta olisi hyötyä paitsi hänelle, myös naapuruston asukkaille. Hän halusi luoda kohtaamispaikan, jossa voisi poiketa juttusilla ja jakaa tietoa naapuruston tapahtumista. Tabacariat eli tupakkakaupat (joissa tosin myydään vaikka mitä) olivat ennen vanhaan sellaisia.

Aivan hetkessä kaupan avaaminen ei käynyt, vaan palaset loksahtelivat paikoilleen pikkuhiljaa. Ilman ystävien ideoita, kannustusta ja apua hommasta ei olisi tullut mitään. Kaverit auttoivat kotimme vieressä olevan tilan siivoamisessa ja maalaamisessa. Suuri osa kalusteita löytyi kadulta, ne piti vain putsata ja maalata. Kirppikseltä hankittiin purkkeja ja kulhoja.

Oma aikansa meni paperitöihin ja kirjanpitäjän etsimiseen. Mikrolainan saaminen ei onnistunutkaan, kun toinen takaaja jäi lopulta uupumaan. Välillä tuleva kauppias teki satunnaisia raksahommia, että valmisteluja saatiin jatkettua.

Entinen kämppis, graafikko Giacomo Silva, teki kaupalle logon. Toinen graafikko, Hapate Designin Ea Söderberg, teki postikortit. Lähistöltä löytyi paitapaino, joka suostuu tekemään t-paitoja pienissäkin erissä samaan hintaan kuin isompiakin eriä.

Kun kauppa avattiin kesäkuussa, 11-vuotias naapurin tyttö kirjoitti Vítorille listan tuotteista, joita hänen kannattaisi myydä. Hän myös paljastaa Vítorille, mitkä karkit ovat kovimmassa suosiossa ja kertoo, mihin hintaan mehujäät kannattaa myydä.

Naapurin huononäköinen herra Tui tuo lottokuponkinsa Vítorille tarkastettavaksi ja käy viikonloppuisin juomassa pienen oluen ja maksaa kaksi, jotta Vítorkin voi juoda yhden. Hän myös tuo ajoittain Vítorille kirjeensä luettavaksi. Eräs rouva käy usein pyytämässä apua ulkomaille asuville sukulaisilleen soittamisessa. Ilmoitustaululta voi lukea esimerkiksi Cova da Mourassa toimivan yhdistyksen tapahtumista ja koulutuksista.

Jotkut lapsuudenystävät ovat tulleet pitkän tauon jälkeen Cova da Mouraan katsastamaan kaupan ja moikkaamaan. Monet kaverit käyvät juomassa kahvin tai kaljan ja pitämässä kauppiaalle seuraa. Kaupassa voi myös käyttää nettiä, ottaa kopioita ja skannata ja vaikka lueskella naapurin lahjoittamia lehtiä. Lapsenvahtinakin Vítor on jo ehtinyt kaupassa olla.

Koska kiska ei vielä kovin suuria summia kauppiaalle tuota, hän on avoin uusille bisnesideoille. Herra Tui purkaa työkseen kodinkoneita ja myy metallia, ja hänelle tuodaan rikkoontuneita kodinkoneita usein suurissa pahvilaatikoissa. Vítor alkoi pyytää ne itselleen – sopuhintaan myytäväksi. Pahvilaatikoita ostavat naapuruston asukkaat, jotka lähettävät tavaraa lähinnä Kap Verdelle. Välillä kaupan edusta taas toimii epävirallisena autopesulana.

Cova da Mourassa kauppa on siis otettu vastaan sydämellisesti. Kukaan ei ole suhtautunut epäillen projektiin, joka voisi vaikuttaa järjettömältä, kun kaikki kynnelle kykenevät lähtevät Portugalista muualle töihin. Tukea on osoitettu myös tulemalla käymään kauempaakin. Tropicalissa on käyty pitkiä keskusteluja, suunniteltu monenlaisia projekteja ja sinne on kokoonnuttu ihan vain oluelle. Kiskasta tuli kohtaamispaikka, kuten kauppias toivoikin!

Tabacaria Tropicalin Facebook-sivu löytyy osoitteesta www.facebook.com/tabacariatropical. Siellä on lisää kuvia. Ja päivitykset kirjoitetaan myös englanniksi.

2 vastausta artikkeliin “Kaikista kivoin kauppa: Tabacaria Tropical”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s