Angolan mielipidevangit ovat hengenvaarassa

Kirjoitin Angolan viidestätoista mielipidevangista reilu viikko sitten Kansan uutisiin. Huolimatta mittavasta kansainvälisestä painostuksesta ilmassa ei ole minkäänlaisia merkkejä siitä, että hallitus perääntyisi  – päin vastoin. Vaikuttaa siltä, että tapaus merkitsee käännettä niin taistelussa Angolan tilanteen muuttamiseksi, kuin myös hallituksen otteissa.

Ryhmä pidätettiin kesäkuussa lukupiirissä, jossa he tutkivat Gene Sharpin From Dictatorship to Democracy -kirjan rauhanomaisia ja väkivallattomia keinoja diktatuurin syrjäyttämiseen. Nyt heitä syytetään kapinan ja presidentti José Eduardo dos Santosiin kohdistuvan hyökkäyksen suunnittelusta. Nuorin vangeista on 19-vuotias, vanhin 33-vuotias.

Jutussa mainitun, jo lähes 30 päivää nälkälakossa olleen Luaty Beirãon lisäksi muita saman ryhmän vankeja on ryhtynyt nälkälakkoon. Heitä on kidutettu.

Lauantaina Maka Angola -uutissivustolla kerrottiin, että Albano Bingobingo on pahoinpidelty. Vankilalähteen mukaan vankilan henkilökunta riisui hänet sellissä, hakkasi hänet ja raahasi hänet vankilan patiolle. Hän on ollut 10 päivää nälkälakossa, hänen vammojaan ei ole hoidettu ja häntä pidetään epäinhimillisissä oloissa. Uutisten mukaan hänen jalkansa on tulehtunut eikä hän muun muassa pysty virtsaamaan.

Facebookissa voi käydä katsomassa kuvia 30-vuotiaasta opettajasta, Mbanza Hambasta, jonka vankilan henkilökunta pahoinpiteli myös. Sen jälkeen hänet ja neljä muuta vankia siirrettiin muualle – tällä hetkellä ei tiedetä missä he ovat.

Luaty Beirão jatkaa nälkälakkoaan ja on uutisten mukaan heikossa kunnossa. Hän on sairaalassa ja häntä nesteytetään. Beirão on kirjoittanut kirjeen, jossa hän kieltää ravintoliuoksen antamisen suoneen siinäkin tapauksessa, että hän menettää tajuntansa, mikäli häntä ei päästetä vapaaksi. Hän ei myöskään halua erilaista kohtelua kuin muut vangit siksi, että hänellä on Angolan kansalaisuuden lisäksi Portugalin kansalaisuus. Angolan Portugalin suurlähettiläs oli vieraillut hänen luonaan lauantaina muiden eurooppalaisten diplomaattien kanssa.

Aiemmin Luandassa pidetyt ”rukoushetket”, joissa kirkon edustalle on kerääntynyt ihmisiä hiljaa osoittamaan tukensa vangeille kynttilät käsissään, kiellettiin ja joitain läsnäolijoita on pidätetty.

Angolan presidentti José Eduardo dos Santos ei ole suoraan kommentoinut tapausta. Hänen oli määrä pitää puhe viime viikolla, mutta lopulta hänen viestinsä luki varapresidentti Manuel Vicente. Siinä sanottiin, että ulkomaisilla toimijoilla on pyrkimyksiä saattaa maa epäjärjestykseen ja kaaokseen, mutta että Angola ei peräänny.

Amnesty International kerää nimiä vetoomukseen, jossa vaaditaan tämän ryhmän ja muiden mielipidevankien vapauttamista.

Tilannetta voi seurata esimerkiksi näillä Facebook-sivuilla:
Liberdade aos Presos Políticos em Angola
Luaty Beirão
Maka Angola -sivustolla on uutisia englanniksi.

Uutisia englanninkielisillä uutissivustoilla:
BBC
Guardian

Lähteistä:
Tiedot perustuvat muun muassa Maka Angola -sivuston uutisiin. Sitä ylläpitää palkittu angolalainen toimittaja Rafael Marques, joka on itsekin ollut pidätettynä ja saanut tuomion Angolan veritimanteista kertovasta kirjasta. Tietoja on saatu myös vankien läheisten julkaisuista Facebookissa. Esimerkiksi Maka Angola -sivustolla on vankilan henkilökunnalta saatuja tietoja, mutta ymmärrettävästi lähteet haluavat pysyä nimettöminä. Luaty Beirãota koskevat tiedot ovat hänen ystäviensä vahvistamia, he ylläpitävät Luaty Beirão -sivua Facebookissa.

Yksi ajatus artikkelista “Angolan mielipidevangit ovat hengenvaarassa”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s