Vahtikoira muovikassissa*

Herra Álvaro toi meille yhtenä kesäaamuna koiranpennun. Pitäähän talossa vahtikoira olla! Se oli hortoillut keskellä autotietä eksyneen näköisenä. Tilannetta oli analysoitu hetki bussipysäkillä olleen rouvan kanssa. Rouvalla sattui olemaan mukanaan muovipussi, joka ratkaisi pikkukoiran kuljetusongelman. Lottokuponginkin Álvaro oli koiranpennun kanssa käynyt täyttämässä ennen kuin he saapuivat tänne.

Público-lehden jutussa kerrottiin, että koiria hylättiin viime vuonna tilastojen mukaan 30 000, tuplasti enemmän kuin vuonna 2008. Taloustilanne on muuttanut monen arkea, eikä lemmikkien hoitoon aina riitä rahaa. Eläinlääkärit tosin huomauttavat jutussa, että kriisiä käytetään myös tekosyynä. Enää ei vedota yhtä usein allergioihin tai koiran aggressiivisuuteen.

Ja sitten ovat tietenkin vielä kaikki ne koirat, jotka eivät näy tilastoissa. Joko ne elävät kadulla, jäävät auton alle tai joku ottaa ne hoiviinsa. Myrkytettyjä herkkujakin jätetään kadulle aina ajoittain. Naapurin koira kuoli hotkaistuaan ilmeisesti rotanmyrkyllä höystetyn lihapalan.

Piki oli löytöhetkellä eläinlääkärin arvion mukaan pari kuukautta vanha. Voi olla, että se karkasi, tai että ensimmäinen omistaja kyllästyi teräviin hampaisiin ja muutti mielensä. Jollakin on ollut kuitenkin aikaa ja rahaa typistää koiran häntä.

Álvaro tarjoili koiralle ensihätään banaania ja kinkkua, kun se oli saanut janonsa taltutettua. Muutaman päivän se vain nukkui ja söi, tai paremminkin ahmi. Ajateltiin, että pidetään siitä huolta, kunnes se reipastuu ja mietitään tilannetta sitten. Täällä Piki on edelleen, vaikka se reipastuikin nopeasti. Terävähampainen ja nopealiikkeinen Piki on naapuruston lasten kauhu, jolla on katukoiran asenne ja loputtomasti energiaa. Onneksi se myös tykkää istuskella puistonpenkillä kaikessa rauhassa tuulia haistelemassa.

Koiran kävelyttäminen on tuonut elämään uuden ulottuvuuden. Sen lisäksi, että olen tajunnut, miten paljon kadulta löytyy koirasta kiinnostavaa suuhunpantavaa, kuten rotan pääkalloja, purkkaa, luita ja kuolleita liskoja, joutuu juttelemaan toisten koiranomistajien kanssa. Sen perusteella monet muutkin ovat löytäneet koiransa kadulta. Koiria on ihan liikaa suhteessa vastuullisten omistajien määrään. Koiria ei myöskään usein leikata, edes niitä, jotka lenkkeilevät omin päin (niitä on täällä paljon).

Eläinsuojeluyhdistysten mukaan Portugalissa lopetetaan vuosittain 100 000 eläintä. Löytöeläintalot ovat ääriään myötä täynnä, rahaa on kriisin vuoksi entistä vähemmän ja työntekijämäärät ovat ennallaan. Aikaa ja tilaa koirille on niukasti, ja ruoastakin on välillä pula.

Esimerkiksi 60 vuotta toimineessa União Zoófila -yhdistyksessä hoidetaan 800 koiraa ja kissaa. Monet odottavat adoptiota vuosikausia ja useat kuolevat ikinä kotia saamatta. Niihin ei mielellään löytökoiraa vie. Niinpä viime viikonloppuna naapurustossa etsittiin kuumeisesti kotia kiltille, ihmisrakkaalle ja huolestuneelle pikkukoiralle. Pentu oli kerran hylätty, asui väliaikaisesti kerrostalokämpässä kahden muun koiran ja kissan kanssa, ja sen jälkeen uusi omistajaperhe joutui häätöuhan alla luopumaan siitä.

Koiran kanssa kävely on myös paljastanut monenlaista kiltteyttä. Yhdellä myöhäisillan lenkillä umpihumalainen nuori mies pysähtyi paijaamaan Pikiä ja lopuksi pussasi sitä päälaelle. Piki ei edes yrittänyt purra! Ei se myöskään pure kaveria, joka antaa sille aina koirahieronnan, jossa käydään läpi jalat ja sitten kutitetaan vähän mahasta. Lihakauppias antaa niin runsaita muovikassillisia roippeita, että niitä jaetaan muillekin naapuruston koirille.

Sille kiltille koiralle löytyi sunnuntaina koti. Sen otti hoiviinsa se lempeä ja rauhallinen naapuri, jonka koira kuoli hiljattain myrkkyä syötyään. Omistaja asuu iäkkään äitinsä kanssa, joten pikkukoiran ei tarvitse olla yksin. Maanantaina se olisi viety löytöeläinkotiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s