Miltä Portugalin talouskriisi näyttää?*

Silloin tällöin joku kysyy, miten Portugalin kriisi näkyy päivittäisessä elämässä. Kysymys on hankala. Minkälaisen näkyvän muodon talouskriisi saa? Turisti saattaa lähteä Lissabonista jopa huojentuneena. Ei asiat niin kamalan huonolla tolalla näytä olevan. Itselle taas tulee helposti sellainen olo, että tarkkailen tilannetta norsunluutornista lähietäisyydestä huolimatta.

Kysymys myös muistuttaa talouskriisin yhdestä ulottuvuudesta. Kriisistä kertovat maailmalle usein ne, joiden elämää se ei ole sekoittanut. Ne, joiden elämään se raskaimmin vaikuttaa, saavat harvoin äänensä kuuluviin.

Tulin Lissaboniin vajaat kymmenen vuotta sitten. Ei täällä erityisen hyvin silloinkaan mennyt. Nykyään näkee useammin kodittomia, joilla on vielä siistit vaatteet ja matkalaukullinen tai pari tavaroita. Jos kulkee ruokaa jakavan auton ohi, huomaa senkin, että jonot ovat pitkiä. Sellaisia näkyviä muotoja kriisillä siis on: on enemmän väkeä, jolla on vähän rahaa. Leipäjonot kuitenkin paljastavat vain pienen osan sen vaikutuksista.

Niukkuudella on Portugalissa pitkät perinteet. Loiston vuosista puhuttaessa viitataan yleensä löytöretkien aikaan, 1500-luvulle. Salazarin diktatuurin aikana köyhyydestä ja vaatimattomuudesta tehtiin suorastaan kansallisvelvollisuus. Kansaa kehotettiin ylpeään ja kunnialliseen köyhyyteen. Siitä voi kuulla kaikuja nykypäivän poliitikkojen puheissa, kun he koittavat saada kansalaiset sietämään säästötoimenpiteitä kärsivällisesti.

Cova da Mouran lähiössä suorimmin varojen vähyys näkyy asumisessa. Samassa talossa, jossa asun, yhtä huonetta vuokraa nainen, jolla on kaksi poikaa. Tietysti yksityisyyteen liittyviä kulttuurierojakin voi miettiä. Mutta varmasti se huolestuttaa, jos tulevaisuus ei näytä yhtään paremmalta. Huoneen jakaminen kahden kasvavan teini-ikäisen pojan kanssa voi ottaa koville. Samassa kerroksessa asuu myös vanhempi mies, joka vuokraa pientä huonetta.

Iäkkäämmän väen kimppakämpät eivät ole mikään Cova da Mouran erikoisuus. Kaveri vuokrasi huoneen asunnosta Lissabonin keskustassa, jossa kaikki muut asukkaat olivat eläkeläisiä. Vanhuskommuuni ei sinänsä ole hassumpi ajatus, mutta sellaisten muodostuminen kertoo eläkeläisten elintasosta.

Keittiössäkin säästetään. Kun kaasu loppuu, Cova da Mourassa ruoka valmistetaan improvisoiduilla tulisijoilla ulkona (sitä varten kerätään puuta, kun sitä vastaan tulee). Ruokakaappia täydennetään tienposkeen laitettujen kasvimaiden antimilla. Sellaista kaistaletta maata ei olekaan, missä ei kasvaisi härkäpapuja ja lehtikaalia. Kasvimaat ovat viime aikoina lisääntyneet. Mistään trendikkäästä kaupunkiviljelystä ei ole kyse, vaan kasvimailla kuokkivat aamuvarhain lähinnä iäkkäämmät huivipäiset naiset.

On eri asia tehdä ruokaa tulella talvisateessa kuin huvikseen. Kaasun puuttuminen tarkoittaa myös esimerkiksi sitä, että lämmintä vettä ei ole. Jotkut tosin valitsevat kylmät suihkut etukäteen säästämistarkoituksessa.

Viime viikolla näin Apelação-nimisen alueen Lissabonin laitamilla. Korkeiden kerrostalojen lähistöllä on aaltopellistä ja tiilistä rakennettuja asumuksia. Ainoa vertauskohde, joka tuli mieleen, oli Maputon köyhemmät naapurustot. Talojen ympärillä kuljeskelee kanoja ja tienpientareella näkyi vuohen sorkanjälkiä. Bruno Colaçon valokuvatpuolestaan kertovat kesken jääneeseen luksuskerrostalokompleksiin majoittuneista miehistä ja heidän epäinhimillisistä oloistaan. Myös junamatkalla Lissabonista kohti Cova da Mouraa näkee improvisoituja asumuksia siltojen alla. Pintaa raapaisemalla paljastuu sellaista köyhyyttä, joka horjuttaa käsitystä siitä, mitä Eurooppa on ja miten Euroopassa eletään.

Entä sitten se kunniallisen köyhyyden myytti? Se kuulostaa siltä, että kunniatontakin köyhyyttä on olemassa. Ihmisarvolla ja köyhyydellä ei kuitenkaan pitäisi olla mitään tekemistä keskenään. Jos vaikuttaa siltä, vika on katsojassa. Köyhyyttä on kuitenkin syytä hävetä. Ei niiden, jotka elävät niukasti, vaan niiden, jotka sitä tuottavat, kuten mosambikilainen kirjailija Mia Couto sanoo.

*Teksti julkaistu alun perin Voima-lehden Fifi-verkkosivuilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s